Dödssiffrorna bland unga ett hårt slag: ”Vi kommer inte ge oss”
Hem HÄLSAPSYKISK OHÄLSA Dödssiffrorna bland unga ett hårt slag: ”Vi kommer inte ge oss”

Dödssiffrorna bland unga ett hårt slag: ”Vi kommer inte ge oss”

Publicerat av: Redaktionen

Självmordsstatistiken för 2023 visar en oroande tendens i de yngre åldersgrupperna.

Nu uppmanar Suicide Zero flera aktörer att hjälpas åt för att vända den negativa utvecklingen.

Fler svenskar tog livet av sig 2023 jämfört med året innan.

Vid en närmare granskning av statistiken är det några grupper i samhället som sticker ut lite extra. Bland dem: Ungdomar och unga vuxna.

Dödssiffrorna bland unga ett hårt slag: ”Vi kommer inte ge oss”

Suicide Zeros tillförordnade generalsekreterare Eva Wedberg manar till gemensamma insatser för att få bort självmorden bland unga

I åldersgruppen 15-19 var det ifjol 44 människor som dog i suicid (37 st, 2022). Bland 20-24-åringar gick siffrorna upp ännu mer. Hela 93 suicid, att jämföra med de 78 som inträffade året innan.

Att fler unga bär på tunga suiciderfarenheter visar också den undersökning Novus gjort på beställning av Suicide Zero. Där framkommer att 18-29-åringar i bredare utsträckning än riket i stort har upplevt självmord eller självmordsförsök bland sina vänner. Samtidigt larmar en rapport från Medieinstitutet om att unga mellan 15 och 25 använder internet i självdestruktivt syfte.

– Det här är till att börja med djupt tragiskt, allra främst förstås för de drabbade och deras anhöriga. De nya siffrorna har också känts som ett hårt slag för mig och mina medarbetare som jobbar stenhårt för att få bort självmorden, men vi kommer inte ge oss. Barn och unga vuxna ska inte behöva må så dåligt att självmord upplevs som enda utvägen. Nu krävs krafttag från oss, från politikerna och från hela samhället. Det här måste vända, säger Suicide Zeros tillförordnade generalsekreterare Eva Wedberg.

Wedberg menar att vården inte ensam kan lösa situationen och pekar på vikten av att sätta in självmordsförebyggande åtgärder på bred front och tidigt i livet. Som ett exempel välkomnar hon regeringens öppnande kring att införa psykisk hälsa på skolschemat, en fråga Suicide Zero länge drivit tillsammans med ett antal andra intresseorganisationer.

Samtidigt visar Suicide Zeros årliga kommunbarometer att bara drygt hälften av landets kommuner har rutiner för hur självmord eller självmordsförsök inom skolan ska hanteras.

Suicide Zero som organisation har bland annat därför tagit flertalet egna initiativ för att skynda på spridningen av suicidpreventiv kunskap bland landets yngre.

– Vi vet att individer som tidigt i livet får träna på att beskriva sina känslor och sitt mående har betydligt bättre möjligheter än andra att hantera psykisk ohälsa när de växer upp. Det är därför vi tagit fram klassrumsmaterial och faktaunderlag till allt från grundskola till idrottsföreningar där barn och unga samlas. Dessutom gör vi nu extra insatser för att inspirera vuxna att prata mående med barn i sin omgivning, säger Anna Matzinger som är projektledare för Suicide Zeros bok Livsviktiga snack som varje år skickas ut till de hushåll där det bor en nioåring.

Totalt var det 1 617 människor som under 2023 dog i suicid. Motsvarande siffra för 2022 var 1 569.

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>