Kunskapssatsning och samverkan för bättre vård av patienter med PEG
Hem ÄLDREOMSORG Kunskapssatsning och samverkan för bättre vård av patienter med PEG

Kunskapssatsning och samverkan för bättre vård av patienter med PEG

Publicerat av: Redaktionen

Endoskopimottagningen på Norrtälje sjukhus satsar på att utbilda personal inom andra vård- och omsorgsverksamheter i hanteringen av PEG-katetrar.

Målet är att minska antalet onödiga besök på mottagningen och akuten. ”Det är en stor vinst för dessa ofta sköra patienter att slippa åka in till sjukhuset” säger Magdalena Ivarsson, enhetschef på endoskopimottagningen.

PEG står för perkutan endoskopisk gastrostomi, och är en kateter som används när en patient av olika skäl inte kan äta tillräckligt med föda. PEG-katetern är kopplad mellan bukväggen och magsäcken, och genom denna får patienten näringslösning. På endoskopimottagningen på Norrtälje sjukhus sätter man in PEG-katetrar, ofta på strokepatienter, men man tar också emot patienter som på olika sätt har fått problem med katetern.

Kunskapssatsning och samverkan för bättre vård av patienter med PEG

Magdalena Ivarsson, enhetschef på endoskopimottagningen (tv) och Sara Lundkvist, sjuksköterska på endoskopimottagningen, vill gärna dela med sig av sin kunskap.

Onödiga sjukhusbesök

I den senare patientgruppen förekommer en hel del besök som hade kunnat undvikas. Till exempel att patienter söker vård vid stopp eller läckage i katetern.

– Det kan vara patienter som åker in från ett äldreboende eller LSS-boende, där problemen med PEG-utrustningen skulle kunna åtgärdas av personal på plats, förklarar Sara Lundkvist, som är sjuksköterska på endoskopimottagningen och arbetar med kunskapssatsningen.

– Vi vill gärna avdramatisera det här. Många kan känna lite obehag inför att hantera katetern, men det är ingenting man behöver vara rädd för, tillägger hon.

Regelbundna utbildningsinsatser

På endoskopimottagningen har man uppmuntrat personal från till exempel äldreboenden att följa med patienter med PEG-kateter till sjukhuset. Detta för att på plats visa hur man löser problem med katetern. Efter de insatserna har vårdbesöken minskat. Nästa steg blir att erbjuda regelbundna utbildningstillfällen, både för verksamheter i Tiohundra och för privata verksamheter, med start under våren 2025. Utbildningssatsningen görs i samverkan med rehabmottagningen och kirurgkliniken på Norrtälje sjukhus.

Patientperspektivet viktigt

En del av utbildningen består av paneldiskussion, bland annat med syftet att fånga upp frågor från deltagarna. En patient som har PEG kommer också att medverka vid utbildningen.

– Det är väldigt viktigt att få in patientens perspektiv för att alla ska förstå vilka frågor man ställs inför och vilket stöd man behöver när man kommer hem med sin PEG-kateter, säger Magdalena Ivarsson.

Magdalena Ivarsson och Sara Lundkvist förklarar att ett långsiktigt mål är att skapa ett nätverk på Norrtälje sjukhus, där alla yrkesgrupper som möter patienterna är involverade, till exempel dietist, som har en viktig roll när det kommer till nutritionsfrågor kopplade till PEG.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>