Mobilapp förenklar jakten på vikarier inom social- och hälsovården i finländska Österbotten
Hem APP Mobilapp förenklar jakten på vikarier inom social- och hälsovården i finländska Österbotten

Mobilapp förenklar jakten på vikarier inom social- och hälsovården i finländska Österbotten

Publicerat av: Redaktionen

Många regioner kämpar fortfarande med brist på vårdpersonal och kostnader för hyrbemanning.

Svenskspråkiga Österbottens välfärdsområde var först i Finland med att introducera en app för att sammanföra arbetsgivare med vikarier inom social- och hälsovården utan att gå omvägen via ett bemanningsföretag.

I år har 95 procent av alla lediga arbetspass tillsatts i regionen.

En majoritet av regionerna i Sverige uppger stor brist på sjuksköterskor, specialistsjuksköterskor, röntgensjuksköterskor och tandhygienister. Även i kommunerna uppger man brist på främst sjuksköterskor och specialistsjuksköterskor. Detta enligt Socialstyrelsens årliga rapport om tillgång och efterfrågan på legitimerad personal i hälso- och sjukvården och i tandvården

Samtidigt utgjorde regionernas kostnader för hyrbemanning inom hälso- och sjukvården 5,1 procent av regionernas totala personalkostnader förra året enligt Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). Många regioner har därför börjat arbeta med att minska hyrbemanningen, särskilt avseende sjuksköterskor.

Mobilapp förenklar jakten på vikarier inom social- och hälsovården i finländska Österbotten

Joakim Bäcklund

Kanske kan en del av lösningen på problemet med att hitta vikarier gå att finna i vårt östra grannland. Österbottens välfärdsområde i Finland har hittat ett innovativt sätt för att kontakta inhoppare inom social- och hälsovården. Detta genom en app, speciellt framtagen för att koppla ihop arbetsgivare och vikarier inom social- och hälsovårdssektorn. Programvaran fungerar som en digital vikariepool och gör det enkelt att både hitta och boka vikarier utan att gå via ett bemanningsföretag. Något som sparar både tid och pengar för alla inblandade.

Österbottens välfärdsområde är ett av Finlands 21 regionala välfärdsområden, och började använda appen Sotender hösten 2022. Idag har man över 3600 vikarier som använder tjänsten för att hitta arbetspass där man kan hoppa in och jobba. Joakim Bäcklund, chef för resurshanteringstjänster i Österbottens välfärdsområde, säger att appen har betytt mycket för organisationen.

– Vi har fått betydande hjälp för att lösa bristen på vikarier, och det har många fördelar. Nu behöver inte de som är ansvariga för att lägga scheman ägna dagarna åt att kontakta potentiella vikarier, vi sparar in på personalkostnader och kan erbjuda människor vård av bättre kvalitet då vi har en optimal personalbemanning vid våra enheter, förklarar Joakim Bäcklund.

De senaste månaderna har Österbottens välfärdsområde hittat en vikarie till nästan alla lediga skift som utannonserats på appen. Mellan januari och april 2024 tillsattes 95 procent av mer än 5600 arbetspass som fanns utlagda. Av dessa arbetspass gick mer än 70 procent till externa inhoppare och 28 procent till regionens egna anställda.

– Informationsbrister, snarare än brist på sjuksköterskor, verkar vara en nyckelfaktor.  Personer som jobbar som schemakoordinator känner inte alltid till alla vikarier. Sjuksköterskor å sin sida som vill arbeta extra kan inte alltid se lediga arbetspass i regionen, förklarar Janne Salmi, medgrundare av Koivu Solutions som är företaget bakom appen Sotender.

Mobilapp förenklar jakten på vikarier inom social- och hälsovården i finländska Österbotten

Enligt  Janne Salmi letar ansvariga schemaplanerare i allmänhet efter vikarier bland personer man känner, och lägger ner mycket tid på att kontakta dem. Ändå är det inte alltid de hittar någon som kan ta ett skift.

– Det har nu ändrats radikalt i och med användningen av vår digitala tjänst. I Österbotten finns det idag tusentals relevanta arbetstagare som ansvariga för schemaplaneringen omedelbart kan föreslå lediga arbetspass för. I bästa fall kan man hitta en ersättare på några minuter.

Exemplet från Österbottens välfärdsområde sänder ett uppmuntrande budskap till andra regioner. Den digitala tjänsten löser inte allena bristen inom legitimationsyrkena. Men den minskar tiden som läggs idag på att jaga social- och hälsovårdspersonal som kan hoppa in och ta ett arbetspass. Appen rullas för närvarande ut i två andra välfärdsområden i Finland.

– Exemplet från Österbotten visar att vi har en lösning för att hantera bristen på social- och hälsovårdspersonal, både i Finland och i Norden. Jag ser ingen anledning till att andra regioner inte skulle kunna lösa sin brist på samma sätt, säger Janne Salmi.

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>