Vinnova stöttar Konvoj och North Link för att utveckla schemaoptimering för vården
Hem AI Vinnova stöttar Konvoj och North Link för att utveckla schemaoptimering för vården

Vinnova stöttar Konvoj och North Link för att utveckla schemaoptimering för vården

Publicerat av: Redaktionen

Konvoj, den AI-drivna schemaoptimeringsplattformen som revolutionerar personalplaneringen inom vården, har tillsammans med samarbetspartnern North Link blivit beviljade 2 miljoner kronor i bidrag från Sveriges innovationsmyndighet Vinnova.

Bidraget är en del av Vinnovas satsning för att stärka jämställdhetsaspekter inom den digitala teknikutvecklingen.

Konvojs schemaoptimeringsplattform är utvecklad för att hantera vårdens komplexa schemaläggningsbehov och gör det möjligt för en vårdverksamhet att göra personalschemaläggningen både smartare, snabbare och schysstare.

– Vården står inför stora schemautmaningar. Det har varit ett överväldigande stort intresse för vår nya schemaoptimeringsteknologi från både kommuner, regioner och privata vårdgivare. Att få backning av Vinnova betyder otroligt mycket och möjliggör att vi kan lägga in en ytterligare växel i vårt utvecklingsarbete, säger Tilda Back, matematiker och grundare av Konvoj.

Att skapa lagliga, resurseffektiva och säkra scheman, som samtidigt gör det möjligt för personalen att ha inflytande över sina arbetstider, är kanske en av de viktigaste utmaningarna att lösa inom vården idag. Svensk vård befinner sig i en bemanningskris, inte minst på grund av hög personalomsättning och svårigheter att rekrytera. En bidragande orsak till att personal lämnar vården är slitsamma scheman som är svåra att få ihop med privatlivet.

– Dessutom trädde nya kollektivavtal i kraft nu i oktober, med nya regler kring bland annat dygnsvila. Många vårdorganisationer hör av sig till oss för att få hjälp med hur de ska lösa sitt schemapussel, som på många sätt nu blivit svårare, säger Tilda Back.

Sedan två år tillbaka samarbetar Konvoj med teknikbyrån North Link, som också var med som ängelinvesterare i den kapitalrunda som Konvoj reste förra året. North Link har lång erfarenhet av att samarbeta med innovationsbolag där artificiell intelligens är en viktig komponent.

– Välfärden står för stora utmaningar de närmaste åren. Vi tror att Konvoj är en viktig pusselbit i en effektivare svensk välfärd. Därför är det fantastiskt att vi nu får stöttning från Vinnova och kan utveckla Konvoj i en snabbare takt, säger Niklas Silfverström, medgrundare och VD på North Link.

Vinnova stöttar Konvoj och North Link för att utveckla schemaoptimering för vården

Vården är en kvinnodominerad sektor. Sveriges största yrkesgrupp, undersköterskor inom hemtjänst, hemsjukvård och äldreboende, utgörs till 90% av kvinnor.

– Schyssta och hållbara arbetstidsvillkor i vården innebär mer jämställda arbetstidsvillkor på arbetsmarknaden i stort. Dessutom möter kvinnliga skiftarbetare ofta den ”dubbla bördan” av att försöka hantera krävande arbetsscheman samtidigt som de bär den största delen av det obetalda hushållsarbetet. Jag är glad och stolt över att Vinnova uppmärksammar och stöttar den här viktiga aspekten av vårt arbete, säger Tilda Back.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>