Så minskar du risken för att drabbas av semestermigrän
Hem HÄLSA Så här minskar du risken för att drabbas av semestermigrän

Så här minskar du risken för att drabbas av semestermigrän

Publicerat av: Redaktionen

Semester och avkoppling står runt hörnet.

Men för den som har migrän kan detta även vara utlösande faktorer för de intensiva huvudvärksattackerna.

– Det finns flera orsaker som kan utlösa migrän, vilket också är väldigt individuellt. Stress som släpper i samband med ledighet kan vara ett exempel, säger Catharina Claesson, Chef Farmaci på Apotek Hjärtat.

Tre av tio svenskar säger sig ha upplevt migrän under de senaste tolv månaderna, enligt en ny Sifo-undersökning gjord på uppdrag av Apotek Hjärtat. Det är fler kvinnor (34 procent) som uppger detta, jämfört med män (25 procent).

Att varva ner inför ledigheten och att inte plötsligt byta ut vardagshjulet mot semestervanor är två tips på hur man minskar risken för migrän i samband med semestern. Men det kan kännas lättare sagt än gjort när deadlines närmar sig och man har en inbokad resa den första semesterveckan.

  • För att underlätta en lugn och smidig utloggning kan ett tips vara att försöka addera olika avslappningsövningar som mindfullness till sin Det kan också vara bra att försöka bibehålla regelbundna tider för sömn och mat i början av semestern. Men utöver detta kan även regelbunden fysisk aktivitet minska risken för migränanfall, säger Catharina Claesson, Chef Farmaci på Apotek Hjärtat.
Semesterapotek för semestermigrän

Vilka läkemedel är bra att ha hemma i sitt badrumsskåp för att lindra ett migränanfall? Enligt Sifo-undersökningen har majoriteten (53 procent) av de som säger sig ha upplevt migrän liten kunskap om olika läkemedelsalternativ för att lindra sina besvär.

  • Så minskar du risken för att drabbas av semestermigränDet finns flera receptfria värktabletter som verkar smärtstillande, till exempel naproxen, acetylsalicylsyra eller Brustabletter tenderar att ge en snabbare effekt. Sen kan även tabletter med koffein lindra. Om man har fått diagnosen migrän hos vården finns det receptfria läkemedel mot migrän som även är effektiva för att lindra symtom utöver huvudvärken, som illamående och ljuskänslighet. För den som är osäker kan vi farmaceuter eller vården ge råd om vilket preparat man bör välja, vilka man eventuellt bör undvika och vad som är viktigt att tänka på vid användning, säger Catharina Claesson, Chef Farmaci på Apotek Hjärtat.

Om man upplever symtom på migrän, men inte har blivit diagnostiserad, uppmuntrar Catharina att uppsöka vården för att få en bedömning av sina symtom. Hos vården kan man till exempel få receptbelagda läkemedel utskrivna vid behov. Det är även viktigt att uppsöka vården om en pågående läkemedelsbehandling inte hjälper, eller om man upplever kraftiga migränsymtom.

Undersökningens resultat i korthet:
  • Tre av tio svenskar (29 procent) har upplevt migrän under de senaste tolv månaderna*.
  • Det är fler kvinnor (34 procent) som har upplevt migrän under de senaste tolv månaderna, jämfört med män (25 procent) *.
  • Två av fem i åldern 18–29 år (40 procent) har upplevt migrän under de senaste tolv månaderna*.
  • Fler än tre av fem (63 procent) som har upplevt migrän under de senaste tolv månaderna har använt läkemedel mot migrän*.
  • 46 procent av svenskarna som har upplevt migrän har liten kunskap om egenvård för att minska sina besvär*.
  • Fler än varannan svensk (53 procent) som har upplevt migrän har liten kunskap om olika läkemedelsalternativ för att lindra sina besvär*.

*Respondenterna har själva fått uppge om de har upplevt migrän under de senaste 12 månaderna. Detta behöver nödvändigtvis inte innebära att de har diagnotiserats med migrän.

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>