Neogap tilldelas Eurostars-finansiering för att utveckla analys av T-cellsaktivitet
Hem NYHETERCANCERVÅRD Neogap tilldelas Eurostars-finansiering för att utveckla analys av T-cellsaktivitet

Neogap tilldelas Eurostars-finansiering för att utveckla analys av T-cellsaktivitet

Publicerat av: Redaktionen

Det svenska bioteknikbolaget Neogap Therapeutics har erhållit 5 miljoner kronor från Eurostars i ett samarbetsprojekt med det franska bioteknikbolaget Okomera.

Finansieringen är avsedd att stärka utvecklingen av en analysmetod för T-cellsaktivitet mot patientens tumör.

Neogap utvecklar pTTL (personalised Tumour Trained Lymphocytes), en individanpassad cellterapi som använder modifierade proteiner, så kallade neoantigener, för att aktivera immunsystemet specifikt mot cancerceller.

Terapin är för närvarande under utvärdering i kliniska fas I/II-studier för behandling av kolorektalcancer.

Neogap tilldelas Eurostars-finansiering för att utveckla analys av T-cellsaktivitet

Inom ramen för det Eurostars-finansierade projektet samarbetar Neogap med det franska bioteknikbolaget Okomera som har utvecklat en innovativ metod för analys av cellinteraktioner. Metoden möjliggör analys av hur T-celler dödar tumörceller i en så kallad killing assay med endast minimal åtgång av cellprodukten. Denna analys kommer ge fördjupad kunskap om interaktionen mellan T-celler och tumörceller och optimalt också kunna användas till att förutsäga effektiviteten hos Neogaps cellterapiprodukter. Målet är att utveckla ett system för att enkelt och tillförlitligt mäta Neogaps T-cellsprodukt pTTL:s förmåga att döda cancerceller.

”Vi är mycket tacksamma för stödet från Eurostars, vilket inte bara erkänner den vetenskapliga potentialen hos vårt företag utan också förstärker vår roll som innovatör inom analysmetoder för nästa generations cellterapier. Finansieringen möjliggör fördjupad forskning som är viktig för att kunna ta vår cellterapiprodukt till senare kliniska faser”, säger Samuel Svensson, vd för Neogap Therapeutics.

”Genom vårt samarbete med Neogap får vi möjligheten att integrera Okomeras teknologi i utvecklingen av analysmetoder för deras innovativa cancerbehandlingar. Vi ser fram emot de framsteg som detta partnerskap kommer att leda till inom precisionsmedicin”, säger Sidarth Radjou, vd för Okomera.

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>