En nyligen genomförd doktorsavhandling av Sam Asher, MPH, vid Östra Finlands universitet, har visat på ett betydande samband mellan dålig munhälsa och ökad risk för kognitiv nedgång och demens.
Denna banbrytande studie betonar ytterligare vikten av att upprätthålla god munhygien för att potentiellt minska kognitiv försämring i senare liv.
Ashers studie undersökte sambandet mellan kognitiv nedgång och munhälsa bland den finska vuxna befolkningen, med fokus på olika indikatorer för munhälsa såsom tandförlust, parodontit och tuggsvårigheter. Forskningen visade att individer som upplevde tandförlust, särskilt förlust av bakre tänder, samt de med djupa parodontalfickor och blödande tandkött, löpte en högre risk för kognitiv nedgång. Särskilt förlusten av bakre ocklusalpar – par av övre och nedre tänder längst bak som är viktiga för effektiv tuggning – var starkt kopplad till både mild kognitiv svikt och insjuknande i demens.
”Med tanke på den ökande prevalensen av demens och de begränsade behandlingsalternativen är det avgörande att identifiera föränderliga riskfaktorer”, förklarade Asher. ”Vår forskning visar att munhälsan är en betydande, men ofta förbisedd, faktor i detta sammanhang.”
Dålig munhälsa har tidigare visat sig påverka den allmänna hälsan och livskvaliteten. Däremot har oral hälsa inte undersökts i tillräckligt stor utsträckning: ”Detta väckte vårt intresse för att fylla denna kunskapslucka,” förklarade Asher.
En ny doktorsavhandling av Sam Asher, MPH, vid Östra Finlands universitet har visat en betydande koppling mellan dålig munhälsa och en ökad risk för kognitiv nedgång och demens. Denna banbrytande studie understryker vikten av att upprätthålla god munhygien för att potentiellt minska risken för kognitiv försämring senare i livet.
Ashers studie undersökte sambandet mellan kognitiv nedgång och oral hälsa hos den finska vuxna befolkningen, med fokus på olika indikatorer såsom tandförlust, parodontit och tuggsvårigheter. Forskningen visade att individer som förlorat tänder, särskilt i den bakre tandraden, samt de med djupa parodontala fickor och blödande tandkött, löpte en högre risk för kognitiv försämring. Framför allt var förlusten av ocklusala par i kindtandsområdet—ett par av övre och nedre baktänder som är avgörande för effektiv tuggning—starkt kopplad till både mild och avgörande kognitiv hälsa.
En av de viktigaste slutsatserna i studien var att bevarande av naturliga tänder och en stabil ocklusal funktion är avgörande för att bibehålla den kognitiva hälsan.
”Tandproteser spelar en viktig roll för äldre, men de kan inte fullt ut ersätta de funktionella fördelarna med naturliga tänder.”
Studien visade också att dålig parodontal hälsa, vilket indikeras av djupa tandköttsfickor och blödande tandkött vid sondering, signifikant ökade risken för kognitiv försämring – även hos personer med 20 eller fler kvarvarande tänder, en mängd som traditionellt ansetts vara tillräcklig för god oral funktion.
”Detta kan tyda på att tandköttshälsa spelar en avgörande roll för kognitivt välbefinnande,” säger Asher.
Eftersom parodontit är den främsta orsaken till tandförlust hos äldre, som redan löper risk för kognitiv nedsättning, blir förebyggande och behandling av parodontit en avgörande del av bevarandet av friska tänder. Detta placerar tandvårdspersonal i en central roll för att identifiera och åtgärda försämrad munhälsa, vilket kan vara ett av de första tecknen på funktionell nedsättning kopplad till kognitiv försämring.
Höja ribban för munhälsa
Ashers metod omfattade en omfattande systematisk översikt och metaanalys av befintliga longitudinella studier, samt originalforskning med data från de finska hälsoundersökningarna 2000 och 2011. Analysen tog hänsyn till potentiella störfaktorer, inklusive kognitiv förmåga vid baslinjen, kost, inflammation och användning av tandproteser.
”Även om vår studie inte fastställer ett direkt orsakssamband, tyder resultaten starkt på att upprätthållande av god munhälsa kan vara en möjlig strategi för att stödja kognitiv funktion,” noterade Asher. ”Detta kräver ett tvärvetenskapligt tillvägagångssätt där tandvård integreras med allmänmedicinsk och geriatrisk vård.”
Med dessa resultat i åtanke förespråkar Asher regelbundna tandläkarbesök, noggrann munhygien och proaktiv parodontal vård, särskilt för äldre vuxna. Han betonar också behovet av ytterligare forskning för att utforska de bakomliggande mekanismerna och utvärdera effekten av oral hälsa på kognitiv utveckling.
”Vårt yttersta mål är att förbättra livskvaliteten för den åldrande befolkningen,” avslutade Asher. ”Genom att prioritera munhälsa kan vi ta ett betydande steg mot att uppnå detta mål.”
Asher hoppas att hans forskning kommer att påverka tandvårdspraxis både i Finland och internationellt genom att främja integrationen av munhälsoundersökningar i diagnostik och behandling av systemiska sjukdomar.
Den offentliga disputationen av Ashers doktorsavhandling hölls på engelska, med den svenska professorn Björn Klinge från Karolinska Institutet som opponent och professor Liisa Suominen från Östra Finlands universitet som custos.
”Det är redan känt att tandförlust är kopplat till demensutveckling och ökad dödlighet. Nu vet vi mer: det är specifikt tandförlust i kindtandsområdet och frånvaron av ocklusala tandpar i dessa områden som är särskilt betydelsefullt för demensutveckling. En annan intressant upptäckt är att kontroll av gingival inflammation bromsar kognitiv försämring,” betonar professor Klinge efter disputationen.
Ashers arbete bidrar till en växande mängd bevis som tyder på att god munhälsa inte bara är avgörande för allmänt välbefinnande, utan också kan spela en viktig roll för att bevara kognitiv funktion med ålder.
”Munhälsa är ännu viktigare än vi tidigare har förstått,” avslutar professor Klinge.
Banbrytande forskning belyser munhälsans avgörande betydelse
Sam Ashers banbrytande forskning ger övertygande bevis på att munhälsan spelar en ännu större roll för den allmänna hälsan än man tidigare trott. Sambandet mellan munhälsa och systemiska sjukdomar är tydligt och kan inte ignoreras. Följ med professor Björn Klinge när han djupdyker i Ashers doktorsavhandling och utforskar bland annat kopplingen mellan förlust av molarer och demens.
Ny forskning understryker vikten av regelbundna tandhygienistbesök och effektiv plackborttagning.
Den antibakteriella Lumoral-behandlingen erbjuder en kraftfull lösning för att optimera den dagliga munvården. Effektiv plackborttagning är en nyckelfaktor för god munhälsa, och vi måste hjälpa patienter att integrera detta i sin dagliga rutin.
Professor Björn Klinge ger Lumoral sitt fulla stöd och betonar dess värde som tilläggsbehandling vid peri-implantit – en innovativ metod för att bekämpa denna utmanande sjukdom.
Är tandimplantat den ultimata lösningen vid tandförlust? Låt oss ta diskussionen vidare på NORDIC DENTAL INNOVATION CONFERENCE den 19 mars 2025 på Stockholm Citykonferensen.
📢 Registrera dig nu – vi ser fram emot att träffa dig!