Pharmetheus Mats Karlsson får Uppsala universitets innovations- och entreprenörspris 2024
Hem HÄLSA Pharmetheus Mats Karlsson får Uppsala universitets innovations- och entreprenörspris 2024

Pharmetheus Mats Karlsson får Uppsala universitets innovations- och entreprenörspris 2024

Publicerat av: Redaktionen

Uppsala universitets innovations- och entreprenörspris 2024 går till Mats Karlsson, som år 2001 utsågs till världens första professor i farmakometri.

De senaste tio åren har han parallellt med forskningen varit med och grundat och utvecklat konsultföretaget Pharmetheus. I dag har de ett hundratal anställda i Uppsala och andra länder.

Farmakometri handlar om att med hjälp av matematiska modeller baserade på fysiologi och farmakologi försöka förbättra läkemedelsbehandling för patienter.

På Pharmetheus arbetar man framförallt som konsulter åt stora läkemedelsföretag med att designa och analysera kliniska prövningar.

Motivering

Mottagaren av Uppsala universitets innovations- och entreprenörspris 2024 har banat väg för ett helt nytt forskningsfält som skapar stora värden för patienter, läkemedelsindustri och samhälle.

Pharmetheus Mats Karlsson får Uppsala universitets innovations- och entreprenörspris 2024

Pharmetheus Mats Karlsson

Tillsammans med sitt forskarteam har han framgångsrikt omvandlat akademisk excellens från en världsunik forskningsmiljö, till ett framstående och livskraftigt konsultföretag. Deras kollektiva engagemang och expertis har skapat en stark koppling mellan akademin och läkemedelsvärldens aktörer, och varit avgörande för att positionera företaget som en nyckelspelare inom läkemedelsutveckling, världen över. Uppsala universitets innovations- och entreprenörspris 2024 går till Mats Karlsson, professor i farmakometri vid Uppsala universitet och medgrundare av Pharmetheus.

Om priset

Uppsala universitets innovations- och entreprenörspris tilldelas en eller flera personer som på ett avgörande sätt bidragit till att framgångsrikt omsätta en upptäckt eller innovation, baserad på forskning eller utbildning vid Uppsala universitet, till framgångsrik kommersialisering eller implementering med betydande samhällsnytta.

Priset instiftades 2021 av Stiftelsen Uppsala universitets innovations- och entreprenörspris vars ändamål är att synliggöra Uppsala universitets entreprenöriella kultur. Prissumman på 500 000 kronor har möjliggjorts genom donationer från stiftelsens tio stiftare.

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>