Så kan AI rädda liv och korta vårdköer
Hem AI Så kan AI rädda liv och korta vårdköer

Så kan AI rädda liv och korta vårdköer

Publicerat av: Redaktionen

Det pratas mycket om artificiell intelligens (AI) dessa dagar men kanske mindre om det område där den lovande tekniken skulle kunna göra mest skillnad för oss människor, i sjukvården.

AI-algoritmer på HPC-system kan göra stor skillnad i behandlingsprocesser och exempelvis upptäcka upp till 20 procent fler cancerknölar.

Niklas Jakobsson, ansvarig för Dell i Sverige anser dock att Sverige måste öka takten på satsningarna för att ligga i framkant.

 ” Som vi alla vet är sjukvården under tuff press, inte minst med de underskott som rapporterats om i medierna de senaste veckorna. Vi ser också hur negativa effekter hänger kvar från pandemin och personalbristen blir allt tuffare, där 15 av 21 regioner rapporterade brist under förra året. Det finns mycket som kan göras för att komma till rätta med detta, men ett område som inte lyfts fram så mycket i debatten är vilken roll AI kan få i att skapa bättre förutsättningar för vården,” säger Niklas Jakobsson, Sverigechef på Dell Technologies.

Upptäcker 20 procent fler cancerknölar

De senaste åren har medicinska framsteg skapat en lavin av data som kan användas för att avsevärt förbättra behandlingar, förutsatt att datan fångas och analyseras på rätt sätt. Vi ser också hur framsteg inom avancerad datorteknik, såsom AI-algoritmer som körs på HPC-system (High Performance Computing), bidrar till att förbättra produktiviteten i behandlingsprocesser.

Redan nu ser vi exempelvis hur AI i samband med mammografi kan upptäcka upp till 20 procent fler cancerknölar än med läkarnas egna bildanalyser, och med hjälp av AI och HPC kommer siffrorna att öka ytterligare eftersom det kommer att göra det möjligt att träna AI-modeller att ta fram behandlingsplaner och prognoser baserat på miljontals patientjournaler.

”Vi på Dell har egen erfarenhet av detta, där vi jobbat med att underlätta användningen av data och AI inom sjukvården och gläds åt hur tekniken används för att analysera röntgenbilder, ge prognoser och ta fram behandlingsplaner,” säger Niklas Jakobsson.

Så kan AI rädda liv och korta vårdköer

Niklas Jakobsson, Sverigechef på Dell Technologies

Från dagar till minuter

Men innovativ diagnostik och skräddarsydda behandlingar bidrar inte bara till att förebygga sjukdomar som patienter kan ha anlag för, de hjälper också till att ställa tidigare diagnoser med bättre behandlingsresultat som följd. Genom att analysera patienternas genetik kan läkare utveckla metoder för förebyggande diagnostik och behandling, så att både reaktiva och proaktiva behandlingar kan genomföras.

”Faktum är att en DNA-analys som tidigare tagit dagar att utföra nu kan utföras på bara några minuter. Dessutom kommer sjukvården att i takt med att mängden data växer och med hjälp av HPC och AI kunna erbjuda ännu mer personlig behandling till lägre kostnader,” säger Niklas Jakobsson

Sverige måste satsa och samarbeta

Sjukvården har alltid satsat mycket på forskning och utveckling och arbetar redan med AI inom flera områden. Men samtidigt är vi fortfarande i början av utvecklingen, för att förverkliga potentialen och skala fler AI-projekt kommer det att krävas ett nära samarbete mellan sjukvården och olika experter inom AI- och teknikområdet.

”Vägen framåt med AI är inte alltid rak, vi ser exempelvis hur sjukvården behöver ha en mycket noggran hantering av patientinformation och AI-satsningar behöver göras på rätt sätt. Men potentialen och vinsterna är så höga att det är viktigt att Sverige satsar mer för att ligga i framkant och skapar rätt förutsättningar för ännu bättre sjukvård och folkhälsa,” säger Niklas Jakobsson.

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>