Sobi får positivt CHMP-utlåtande som rekommenderar godkännande av efanesoctocog alfa för behandling en gång i veckan av hemofili A
Hem MEDICINTEKNIK Sobi får positivt CHMP-utlåtande som rekommenderar godkännande av efanesoctocog alfa för behandling en gång i veckan av hemofili A

Sobi får positivt CHMP-utlåtande som rekommenderar godkännande av efanesoctocog alfa för behandling en gång i veckan av hemofili A

Publicerat av: Redaktionen

Sobi meddelade idag att den Europeiska läkemedelsmyndighetens kommitté för humanläkemedel (CHMP) har gett ett positivt utlåtande och rekommenderar ett godkännande av efanesoctocog alfa för behandling och prevention av blödningar samt perioperativ profylax vid hemofili A.

Efanesoctocog alfa är en faktorersättningsterapi som med en dos i veckan ger långvarigt höga faktor VIII-nivåer för behandling av patienter i alla åldrar och alla svårighetsgrader av hemofili.

Efanesoctocog alfa ger barn, ungdomar och vuxna normala till nästan normala faktor VIII-aktivitetsnivåer (över 40 %) under en betydande del av veckan med dosering en gång i veckan, och når dalvärden på 15 % hos vuxna och ungdomar på dag 7.

 Detta innebär ett väsentligt förbättrat skydd för blödningar jämfört med befintlig faktor VIII-profylax. Det positiva utlåtandet från CHMP överlämnas nu till Europeiska kommissionen för beslut om marknadsgodkännande.

”Dagens tillkännagivande markerar en viktig milstolpe inom hemofilivården och för oss ett steg närmare att göra efanesoctocog alfa tillgänglig för patienter i EU. Efanesoctocog alfa upprätthåller höga nivåer av faktor VIII-aktivitet under hela veckan, vilket gör att patienter kan känna sig trygga med det skydd den ger för att förebygga blödningar, hantera kirurgiska ingrepp och stoppa blödningar. Med dess potential att avsevärt förbättra behandlingsresultat och livskvalitet för personer som lever med hemofili A är vi entusiastiska över den positiva inverkan behandlingen kan komma att få runt om i världen”, säger Lydia Abad-Franch, Head of RDMA och Chief Medical Officer på Sobi.

Sobi får positivt CHMP-utlåtande som rekommenderar godkännande av efanesoctocog alfa för behandling en gång i veckan av hemofili AHemofili A är ett sällsynt, livslångt genetiskt tillstånd där kroppen inte producerar tillräckligt med normalt fungerande faktor VIII – ett protein som är nödvändigt för blodets koagulation. Tillståndet förekommer hos ungefär en på 5 000 födda män per år och mer sällan hos kvinnor. Personer med hemofili A kan drabbas av blödningar som kan vara smärtsamma, ge upphov till bestående ledskador, och som i vissa fall kan vara livshotande. Tack vare betydande framsteg i tillgängliga behandlingsalternativ har kliniska resultat förbättrats över tid, men viktiga kliniska och sociala behov kvarstår alltjämt för de som lever med tillståndet.

Rekommendationen från CHMP baseras på resultaten från de pivotala fas 3-studierna som utvärderade effekt och säkerhet hos efanesoctocog alfa: XTEND-1 med vuxna och ungdomar, och XTEND-Kids med barn. Dessa studier visade att profylax med efanesoctocog alfa en gång i veckan (50 IE/kg) gav ett signifikant blödningsskydd (medelvärde ABR <1 och 80–88 % patienter fria från spontana blödningar) hos personer med svår hemofili A oavsett ålder. Resultaten visade också en väsentlig förbättring av ledhälsa, fysisk hälsa, smärta och allmän livskvalitet vid en jämförelse av värdena vid vecka 52 med värdena innan behandling sattes in.1 Ingen utveckling av faktor VIII-inhibitorer observerades i det kliniska programmet med efanesoctocog alfa.

Efanesoctocog alpha erhöll sitt första marknadsgodkännande av den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA i februari 2023. Tidigare, i maj 2022, hade efanesoctocog alpha som första faktor VIII-terapi beviljats Breakthrough Therapy-status av FDA – samt i februari 2021 s.k. Fast Track-status och 2017 särläkemedelsstatus.

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>