Generativ AI – ingen universallösning för vården
Hem AIGenerativ AI – ingen universallösning för vården

Generativ AI – ingen universallösning för vården

Publicerat av: Redaktionen

Investeringarna i artificiell intelligens (AI) inom hälso- och sjukvården förväntas öka med hela 169procent det kommande året – mer än i någon annan bransch i EMEA-regionen.

Trots att 74 procent av pilotprojekt inom vårdsektorn redan uppnått eller överträffat förväntningarna, är det bara 2 procent av organisationerna som implementerat AI i full skala. Varför går utvecklingen så långsamt?

 AI:s möjligheter – och hinder

De flesta privatpersoners första erfarenheter av generativ AI (GenAI) är i form av chattbotar eller verktyg för att skriva texter och sammanfatta data. Denna typ av enkla användningsområden har belyst flera utmaningar som behöver redas ut innan det kan rullas ut brett, särskilt i komplexa sektorer som vården. I hårt reglerade branscher kräver AI-stöd mer än smart teknik – det kräver rätt data. Vården är ett bra exempel på detta där mycket data ligger i silos, oförenliga system och svårtolkade format. Samtidigt är patientsekretess avgörande. Trots att det är svårt att sortera och standardisera dessa data, så är de potentiella fördelarna man får av att sortera och göra dem användbara för AI enorma.

Men det gäller att gå försiktigt fram. Endast 28procent av personer över 60 år känner sig bekväma med att AI används inom sjukvården. Och 75 procent av alla patienter vill informeras när tekniken är i bruk. Transparens och förtroende är alltså avgörande.

Generativ AI – ingen universallösning för vården

Per Overgaard, General Manager, Lenovo ISG EMEA

AI:s roll i medicinsk forskning

Vid sidan av patientvården gör AI stora framsteg i forskningen. På bara 48 timmar kunde en forskare vid Imperial College London – med hjälp av Googles AI-verktyg – ta fram fyra hypoteser om antibiotikaresistens. Tidigare hade det tagit över tio år att nå samma resultat manuellt. Resultatet var så imponerande att forskaren initialt misstänkte att AI-modellen hade tillgång till opublicerade data från hans personliga dator, vilket det senare bevisades inte vara fallet.

Den här typen av genombrott möjliggörs av kraftfulla datorsystem bakom AI-modellerna. Lenovo samarbetar till exempel med Broad Institute i USA, där vår GOAST-lösning förkortar tiden att analysera ett mänskligt genom från 100 timmar till endast 47 minuter.

Och flera aktörer använder också AI och avancerad datateknik för att flytta vårdens gränser framåt. Ungerska 3DHISTECH är ett annat exempel som använder Lenovos AI-stationer för att skapa detaljerade 3D-modeller av både mänsklig och icke mänsklig vävnad. Deras system används världen över – från Harvard till Novartis – och tekniken hjälpte till att diagnostisera det första fallet av covid-19 i Kina.

 Teknik i samspel med människor

AI kommer att förändra vården i grunden – men det är inget universalverktyg. Den mänskliga närvaron är fortfarande central. För att lyckas måste vårdgivare prioritera transparens, förbättra datakvaliteten och sätta patienten i fokus. Då kan AI verkligen bidra till bättre vård, snabbare forskning och ett hållbart arbetsliv för vårdpersonal.

Vägen framåt är komplex, men belöningen är värd ansträngningen.

 

Per Overgaard, General Manager, Lenovo ISG EMEA

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>