Hälsosamtal via video ger fler skånska invånare möjligheten till ett hälsosamtal
Hem HÄLSAPSYKISK OHÄLSA Hälsosamtal via video ger fler skånska invånare möjligheten till ett hälsosamtal

Hälsosamtal via video ger fler skånska invånare möjligheten till ett hälsosamtal

Publicerat av: Redaktionen

Fler än 18 000 skåningar har fått ett hälsosamtal sedan starten 2021.

Det kostnadsfria samtalet ska hjälpa deltagaren att göra hälsosamma val i vardagen när det gäller levnadsvanor, livssituation och psykisk hälsa.

Från och med i år erbjuds samtalen även via video.

Det är Skånes vårdcentraler som bjuder in sina listade 40- och 50-åringar till ett hälsosamtal. I år utökas satsningen på hälsosamtalen, bland annat ges högre ersättning till vårdcentralerna per genomfört samtal. I år införs också hälsosamtal via video.

Ett bra alternativ

– Videosamtal är ett bra alternativ för dem som föredrar att träffa vården digitalt. Det kan handla om patientgrupper som inte kan eller ska befinna sig fysiskt i vårdmiljöer, eller som helt enkelt tycker att ett videosamtal är enklare att pussla in i schemat. Vi hoppas att valmöjligheten ska göra det enklare för fler att tacka ja till erbjudandet om ett hälsosamtal, säger Johanna Jaran, hälso- och sjukvårdsstrateg på Region Skåne och processledare för metoden riktade hälsosamtal.

Syftet med hälsosamtalen är att bli medveten om vad man kan göra själv för att minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar och typ 2-diabetes. Det långsiktiga målet är bättre och mer jämlik hälsa för skåningarna.

Hälsosamtal via video ger fler skånska invånare möjligheten till ett hälsosamtalPå några håll i Skåne har arbetet utökats genom samverkan mellan vårdcentral, kommun, föreningsliv och näringsliv med hälsosamtalen som motor i arbetet. I till exempel Svalöv och på Näsby i Kristianstad arbetar vårdcentralerna tillsammans med andra aktörer i närområdet för att ta ett helhetsgrepp om det hälsofrämjande arbetet, och stötta invånarna från flera olika håll.

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>