Trygghet och teknologi: IT-Total stärker Ersta diakonis vårdverksamhet
Hem TEKNIKSÄKERHET Trygghet och teknologi: IT-Total stärker Ersta diakonis vårdverksamhet

Trygghet och teknologi: IT-Total stärker Ersta diakonis vårdverksamhet

Publicerat av: Redaktionen

Tryggheten är avgörande för patienter och andra vårdtagare.

Då kan ett fallerande WiFi innebära stor fara.

Tack vare sitt partnerskap med IT-Total har Ersta diakoni säkrat en robust IT-infrastruktur som stödjer deras vårdtjänster.

– Vårt nära samarbete med IT-Total var av största vikt när vi byggde Ersta nya sjukhus på Södermalm, säger Christian Malmberg, IT-chef på Ersta diakoni.

Ersta diakoni är en ideell förening som utifrån en kristen värdegrund driver flera vårdinrättningar i Sverige – bland annat Ersta nya sjukhus på Södermalm i Stockholm, som öppnade i augusti 2023 efter en byggtid på fyra år. Med det nya sjukhuset fördubblas kapaciteten och möjligheten att möta nya vårdbehov till över 100 000 patientbesök per år.

Trygghet och teknologi: IT-Total stärker Ersta diakonis vårdverksamhet

Ersta diakoni kundcase IT-Total

Trots oförutsedda utmaningar i form av pandemi och Rysslands invasionskrig i Ukraina har det komplexa projektet både hållit budget och tidsplan. En viktig pusselbit har varit IT-infrastrukturen:

– IT-Total har hjälpt oss att bygga ut IT-infrastrukturen genom att leverera, installera och säkra upp nätverket i hela vår organisation. Vitala och kritiska system för patientsäkerheten fungerar därmed sömlöst. IT-Totals specialister övervakar också hårdvaran och korrigerar eventuella problem, berättar Christian Malmberg, Ersta diakonis IT-chef.

Erik Blau, Key Account Manager på IT-Total lägger till:

– Eftersom patienterna på Ersta diakonis äldreboenden har personlarm som är uppkopplade mot trådlösa nätverk har vi under hösten mätt WiFi-täckningen för att identifiera luckor som måste täppas till. Vi säkerställer tillsammans med Ersta diakoni att WiFi-täckningen blir optimal överallt på sjukhuset och äldreboendena.

Samarbete i över tio år

Ersta diakoni grundades redan i mitten av 1800-talet, och har idag cirka 1 700 anställda med flera verksamheter: däribland vanlig sjukvård, palliativa vårdinrättningar, LSS-boenden och äldreboenden.

En säker IT-infrastruktur är av yttersta vikt eftersom de förlitar sig på uppkopplade hjälpmedel till sina patienter. Därför sökte föreningen en pålitlig IT-leverantör med hög kompetens bland sina medarbetare, och 2011 började de samarbetet med IT-Total. Idag levererar IT-Total seniora konsulter, hårdvara och licenser till Ersta.

– Ersta diakoni är en jättespännande kund. På samma sätt som att vi vill ligga i framkant inom IT, vill de ligga i framkant inom vården. Erstas historia är lång och gedigen, säger Erik Blau.

– Vi har ett bra samarbete tillsammans med IT-Total som har hög kompetens med duktiga konsulter. Vår relation är familjär och personlig samtidigt som IT-Total vägleder oss med deras spetskompetens och fungerar som bollplank i snabba frågor och rådgivare i IT-frågor på längre sikt, tillägger Christian Malmberg.

Allt hårdare IT-klimat

Genom åren har samarbetet mellan Ersta diakoni och IT-Total stärks i takt med att ett allt hårdare IT-klimat har skapats. Idag har cyberattacker blivit en vardag där IT-Total ses som en självklar aktör för att stävja denna eskalerande hotbild, inte minst mot aktörer inom vård och omsorg.

– Att leverera bra IT-tjänster till Ersta är extra viktigt eftersom de jobbar med människor. Extra kul är att jobba med bolag där man gör skillnad på riktigt, och det är en ära att vara en del av en så anrik verksamhet, säger Erik Blau.

Andra utmaningar

Utbyggnaden av Ersta diakonis sjukhus de senaste fyra åren betydde självklart mycket arbete och planering. Dock finns andra typer av utmaningar som IT-Total och Ersta behöver möta tillsammans. NIS2-direktivet, vidareutvecklingen av NIS, är ett EU-direktiv. Den innebär att vissa sektorer inom svensk infrastruktur, däribland sjukvården, måste leva upp till bestämda krav gällande cybersäkerhet.

Kraven omfattar bland annat riskhantering, genomförande av säkerhetspolicys och rapportering av incidenter. Organisationen måste känna till vilken utrustning som används, såväl hårdvara som mjukvara. Med andra ord ska en hög standard för cybersäkerhet finnas inom EU.

– IT-Total stöttar oss genom att inventera utrustning och hjälper till med rapporteringen. Mycket av efterlevnaden av kraven finns redan på plats, men vissa saker behöver förtydligas och även policys uppdateras, säger Christian Malmberg.

IT-Total och Ersta diakoni planerar att fortsätta sitt långa och framgångsrika samarbete.

– Jag ser fram emot att få fortsätta och utveckla samarbetet med Ersta diakoni. De har flera spännande projekt på gång där vi får djupdyka i uppgifterna, avslutar Erik Blau.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>