Digitala inköp i hemtjänsten ger mer tid för omsorg
Hem ÄLDREOMSORG Digitala inköp i hemtjänsten ger mer tid för omsorg

Digitala inköp i hemtjänsten ger mer tid för omsorg

Publicerat av: Redaktionen

Från och med den första oktober 2024 kommer omsorgsförvaltningen i Hässleholms kommun att införa digitala inköp i hemtjänsten.

Det beslutade omsorgsnämnden under dagens sammanträde.

Istället för att fastna i utdragna upphandlingar som riskerar att leda till högre matpriser för omsorgstagarna, har man i Hässleholm valt en modell där de äldre i de centrala delarna av kommunen kan handla digitalt via de fysiska butikerna och där man även i ytterområdena hoppas kunna få till liknande lösningar genom överenskommelser med de lokala butikerna.

Digitala inköp i hemtjänsten ger mer tid för omsorg– Vi är övertygade om att det här är den absolut bästa lösningen. På det här sättet så ökar vi valfriheten för de som har hjälp av hemtjänsten, samtidigt som vi tar bort den omständliga process som det innebär för omsorgspersonalen att utföra inköpen själva, säger Christer Welinder (S), ordförande i omsorgsnämnden.

– Det innebär också att personalen får mer tid för själva omvårdnaden och till att utföra sånt som de faktiskt är utbildade för. Att den i dagens samhälle ganska bökiga kontanthanteringen försvinner, är förstår inte heller negativt, tillägger Ann Persson (M), förste vice ordförande i omsorgsnämnden.

Finns möjliga lösningar även för mindre butiker

Omsorgsförvaltningen har undersökt möjligheten bland butiker i kommunen att erbjuda digitala inköp och funnit att samtliga de större matvarubutikerna inne i Hässleholm kan erbjuda detta, medan det är mer varierande i de små butikerna i kransorterna. Dock har man undersökt lösningar även för att de som har hjälp av hemtjänsten ska kunna fortsätta handla även i de mindre butikerna om de så önskar

– Det kan ske exempelvis genom att omsorgstagaren upprättar ett konto i den aktuella butiken där betalningen kan ske genom fakturering, säger Åsa Ollerstam Lundh, förvaltningschef på omsorgsförvaltningen.

Digitalisering förbättrar personalens arbetsmiljö

Införandet av digitala inköp kan innebära att omsorgstagarna kan behöva betala en kostnad för plock- och leveransavgifter till butiken som ska leverera maten.

– Givetvis har vi stor respekt för de som kämpar med ekonomin, samtidigt som vi måste se till att vi även i framtiden kan rekrytera personal som vill jobba inom hemtjänsten. Det arbetssätt vi har idag, där omsorgspersonalen i kommunen utför totalt 270 inköp varje vecka, innebär en påtaglig belastning på omsorgspersonalens arbetsmiljö. Ofta behöver de också vänta i långa butiksköer och därefter transportera tunga matkassar. Då blir avvägningen att det ändå är bättre att vi digitaliserar den processen, säger Ingela Bengtsson, verksamhetschef för ordinärt boende (hemtjänst) på omsorgsförvaltningen.

Följs upp av omsorgsnämnden nästa vår

Efter den första oktober kommer personalen att hjälpa omsorgstagarna att handla med hjälp av en surfplatta, där de genomför de inköp de vill göra från sin valda butik. För att allt ska fungera så bra som möjligt redan från början så kommer ett omfattande stort informations- och omställningsarbete att påbörjas. Utbildning och instruktioner till omvårdnadspersonal ska tas fram. Omvårdnadspersonal, omsorgstagare, anhöriga, brukarföreningar och media kommer att informeras löpande om vad förändringen innebär rent praktiskt.

Utfallet av införandet av de digitala inköpen kommer att följas upp av omsorgsnämnden i april 2025.

– Självklart kommer vi att följa upp hur det blir när detta har varit i bruk ett tag, vi är måna om att det ska bli så bra som möjligt, både för personalen och för omsorgstagarna, säger Christer Welinder.

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>