Städrobotar stärker upp på Lycksele lasarett och Norrlands universitetssjukhus
Hem NYHETERE-HÄLSA Städrobotar stärker upp på Lycksele lasarett och Norrlands universitetssjukhus

Städrobotar stärker upp på Lycksele lasarett och Norrlands universitetssjukhus

Publicerat av: Redaktionen

Region Västerbotten har fått två nya medarbetare.

Två städrobotar åker numera runt på Lycksele lasarett och Norrlands universitetssjukhus.

Är vi i en galax långt långt borta eller i regionens lokaler?

Ja, den frågan kanske någon förbipasserande ställer sig när Region Västerbottens senaste tillskott i medarbetarstyrkan glider förbi.

Städrobotar stärker upp på Lycksele lasarett och Norrlands universitetssjukhusUnder ett års tid kommer internservice vid Region Västerbotten kolla på hur man kan automatisera och effektivisera lokalvården med hjälp av robotar. Nyförvärven som finns på Lycksele lasarett och Norrlands universitetssjukhus skurar, dammsuger och åker hem till sin station när jobbet är klart.

– Vi kommer att kunna städa mer på de tider vi inte har så mycket personal och patienter på sjukhusen samt till viss del öka städfrekvensen, säger Mikael Persson, verksamhetschef på internservice.

Smartare arbetssätt

Internservice har sedan 2019 effektiviserat sitt arbete på en rad olika sätt. Man har bland annat genom smartare planering minskat gångtiderna för medarbetarna, samt ökat maskinskurningen och maskindammsugningen.

– Åtgärderna som genomförts under den här perioden motsvarar uppåt sju heltidstjänster. Antalet lokalvårdare är fler nu än 2019, men det är också fler ytor som har tillkommit. Hade vi inte genomfört de här förändringarna hade vi behövt vara sju, åtta personer till. Det här är vårt bidrag till regionens effektivisering utifrån det ekonomiska läget, säger Mikael Persson.

Finns det då någon risk att robotarna tar över städningen helt? Nej, de ska snarare ses som ett komplement och en arbetsmiljöförbättring.

– Vi vet att till exempel axlar och handled är utsatta områden för den här yrkesgruppen. Här kan vi komplettera med de här robotarna, säger Mikael Persson.

Vad heter de nya kollegorna? I Lycksele har vi Leo, och kollegan som städar på Norrlands universitetssjukhus kommer barnen på barnavdelning 3 namnge. Den 20 mars förkunnas namnet.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>