Wolt och DOZ Apotek gör gemensam sak – apoteksvaror direkt till hemmet
Hem NYHETERIT-LÖSNING Wolt och DOZ Apotek gör gemensam sak – apoteksvaror direkt till hemmet

Wolt och DOZ Apotek gör gemensam sak – apoteksvaror direkt till hemmet

Publicerat av: Redaktionen

För att deras respektive kunder ska kunna beställa hem apoteksvaror snabbt och smidigt har den digitala handelsplattformen Wolt och apotekskedjan DOZ Apotek ingått ett nytt samarbete.

Detta efter att båda bolagen märkt av en snabbt ökande efterfrågan hos konsumenter att kunna beställa just apoteksvaror till där man befinner sig med kort leveranstid.

Användare av Wolts plattform kommer framöver att ha tillgång till ett stort utbud av receptfria läkemedel, hud- och hälsokostprodukter, djurprodukter och närliggande varor. Samtidigt kommer DOZ Apoteks kunder att få tillgång till de snabba leveranser som Wolt erbjuder, oftast rör det sig om en halvtimme.

Detta genom ett nytt samarbete mellan bolagen. Johan Grönvall, vd för Wolt Sverige, säger att det här draget är ett naturligt nästa steg på Wolts tillväxtresa:

– För oss började det med att vi levererade mat från punkt A till B, men det har utökats och nu märker vi att just apoteksvaror är det som konsumenter söker allra mest på. Därför är det här ett fantastiskt tillskott för oss.

Tobias Hanner, e-handelschef på DOZ Apotek, tillägger:

– När det kommer till e-handel är det viktigt med snabba leveranser, inte minst i

Wolt och DOZ Apotek gör gemensam sak – apoteksvaror direkt till hemmet

Tobias Hanner, e-handelschef på DOZ Apotek till höger & Johan Grönvall, vd för Wolt Sverige till vänster

apoteksbranschen. Det kan handla om kunder som är sjuka, som inte har möjlighet att ta sig till butiken eller kanske är rädda för att smitta någon annan. Med det här samarbetet får vi en möjlighet att leverera på ett snabbt och smidigt sätt.

Det här innebär att DOZ Apotek blir den första apotekskedjan på Wolts plattform. Wolt har, som IT-Hälsa beskrivit i ett par artiklar, vuxit kraftigt i Sverige. De har som affärsidé att snabbt leverera produkter till slutkunder via sin app, och såväl utbudet som antalet kunder har vuxit rejält sedan starten för ungefär tio år sedan.

Bolaget lanserades i Sverige 2016 och finns i dag i 40 svenska städer.

Apoteksvaror blir den senaste i raden av produktkategorier som adderas till plattformen.

Efterfrågan på att få apoteksvaror levererade direkt dit man befinner sig är stor. Enligt en undersökning som Norstat gjort på uppdrag av Wolt är det faktiskt den typ av varor som kunderna helst vill ha levererat direkt.

– Om man tittar på efterfrågan är det ganska brett. Det är alltifrån hostmediciner och nässpray till vitaminer, hår- och hudvård, säger Tobias Hanner.

Johan Grönvall fyller i:

– Det finns ju även en säsongsaspekt av det här. Om man glömmer ta med sina allergitabletter under pollensäsongen eller behöver lusschampo till barnen när det går i skolan. Då kan man få det levererat till sig på en halvtimme.

Tobias Hanner på Doz Apotek berättar vidare att apoteksbranschens näthandel följaktligen ökar år för år, faktiskt dubbelt så fort som marknaden i stort.

– Förra året var det ett fåtal branscher som gick med plus vad gäller e-handel. Nummer ett var apoteksbranschen. Det här är produkter som alla behöver hela tiden, och det innebär att vår bransch gått starkt även nu när det varit lite tuffare.

– För vår del har vi ökat över 40% vilket även är mer än det dubbla mot marknaden . Det går starkt uppåt och det är en stor apparat för oss nu. Det är en del av vår omni-kanalstrategi, där vi knyter ihop e-handel och butik för att tillgodose kundens behov.

Vilka åldersgrupper är det då som söker på apoteksvaror?

– Det är väldigt jämnt mellan åldersgrupperna. Som en följd av covidpandemin började också de äldre handla via nätet, säger Tobias Hanner.

Det nu startade samarbetet drivs som ett pilotprojekt i den inledande fasen, där sex apotek har valts ut att ingå. Två av dessa finns i Stockholm, ett i Malmö, två i Göteborg samt ett i Örebro. Det startar nu i oktober och själva pilotprojektet kommer att pågå i en månad, därefter är tanken att det ska utvidgas till att omfatta ungefär 40 apotek över hela Sverige. Det ska fungera att handla från båda plattformarna. Bolagen kommer också att göra tester med leveranser sent på kvällen.

Båda bolagen poängterar att det är ett långsiktigt arbete och tanken är att det ska växa framöver.

Totalt kommer runt 3000 produkter inom olika kategorier att finnas tillgängliga. Priset kommer att vara samma som om man hade handlat produkterna i ett av DOZ Apoteks fysiska apotek.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>