Det finns drygt 210 000 trygghetslarm i Sverige i dag varav bara cirka 5000 är mobila larm även kallat GPS-larm.
– Ofattbart egentligen, när vi vet hur mycket bättre mobila trygghetslarmen är för äldres självständighet och frihet, säger Posifons VD, Henrik Essunger.
Trygghetslarm har sedan 1980-talet varit ett etablerat hjälpmedel för en rad målgrupper såsom seniorer, personer med nedsatt kognitiv förmåga, funktionsvariation eller vid psykisk ohälsa.
Utgångspunkten i de flesta kommuner är att alla som vill ha får ett stationärt trygghetslarm, om de bara kan motivera varför. Detta breda användande har dock en baksida. Utmaningen är att användarna blir begränsande då larmen enbart fungerar i hemmet.
Socialtjänstlagen ger nya möjligheter
Mobila trygghetslarm skapar trygghet vid utevistelser och skapar förutsättningar för ökad aktivitet och självständighet både inom- och utomhus, jämfört med de traditionella trygghetslarmen som endast fungerar i hemmamiljö.
– Posifon har kämpat i femton år för att få omsorgsgivarna att ersätta stationära larm med de mobila GPS-larmen. Detta för att öka användarnas och anhörigas trygghetskänsla och möjligheter till självständig aktivitet, säger Henrik och lägger till att man sedan några år tillbaka ser en ökad acceptans och vilja att gå från stationära larm, som begränsas till bostaden, till de mobila larmen.
– Vi ser nu att några djärva kommuner siktar på att ha lika många mobila som stationära larm i sin verksamhet och en kommun har gått så långt som att ha lägre avgift för de mobila.
Den 1 mars 2024 infördes ett tillägg i Socialtjänstlagen för att förtydliga möjligheten att använda välfärdsteknik. Regeringen ville tydliggöra att kommunerna ska använda mer välfärdsteknik så som mobila trygghetslarm inom omsorgen, men också tydliggöra att de måste ställa tydliga krav på leverantörerna, säger Henrik.
Börja tidigare
Flera regioner och kommuner ser värdet av att kunna erbjuda mobila trygghetslarm till en bredare målgrupp, till exempel till den aktiva senioren som helt enkelt önskar en ökad frihet och trygghet för sig och sina anhöriga. Att använda larmen förebyggande innan behov av andra större insatser krävs.
– Genom att börja med mobila trygghetslarm innan behoven är stora så förskjuter man i många fall behovet av omsorg med flera år. I tillägg blir man då van vid tekniken och övergången till liknande produkter blir väsentligt smidigare, säger Henrik.
I dag kan man i de flesta kommuner få tillgång till mobila trygghetslarm genom kommunen och i vissa regioner även via Hjälpmedelscentralen.