Allt fler får lära sig om sin hälsa genom hälsosamtal
Hem HÄLSA Allt fler får lära sig om sin hälsa genom hälsosamtal

Allt fler får lära sig om sin hälsa genom hälsosamtal

Publicerat av: Redaktionen

Under 2023 har vårdcentralerna i Region Skåne lockat tusentals i Skåne att delta i riktade hälsosamtal.

Det visar att många är redo att lära sig mer och få möjlighet att reflektera över sin hälsa för att stärka sin livskvalitet. 

Under förra året bjöds sju av tio 40-åringar och fyra av tio 50-åringar in till hälsosamtal, och av dessa valde hälften att delta.

Totalt har 5569 40-åringar och 2902 50-åringar genomfört hälsosamtal under året.

Enligt Region Skånes nya årsrapport Riktade hälsosamtal i Skåne 2023 är det flest kvinnor, invånare med hög utbildningsnivå och invånare födda i Sverige (jämfört med SCB:s befolkningsstatistik) som tackar ja till ett samtal.

– Vi ser samtidigt att män har fler ohälsosamma levnadsvanor och fler förhöjda värden av blodtryck, kolesterol och blodsocker. Detta återspeglas i att män i högre utsträckning än kvinnor bokas för ett återbesök till samtalsledaren eller till annan vårdgivare, säger Johanna Jaran, processledare för riktade hälsosamtal.

Allt fler får lära sig om sin hälsa genom hälsosamtalLiknande skillnader syns även bland 50-åringar, även om andelen med förhöjda värden ökar med åldern bland både kvinnor och män.

Bianca, 40, i Helsingborg är en av många som ändrat livsstil till följd av hälsosamtalet. För henne var det självklart att tacka ja när vårdcentralen ringde och erbjöd samtalet. Det var när hon fick se resultaten på datorskärmen i form av en hälsokurva som hon förstod att hon behövde göra förändringar.

– Jag har alltid vetat om att jag måste sluta röka och börja röra på mig mer. Det vet man liksom om. Men det var som ett slag i ansiktet att se det så där tydligt, hur allvarligt det var. Där fick jag en kick att jag måste ta tag i detta så fort jag kan, säger Bianca.

Bianca började prioritera att ta fler promenader. Hon trappade ner på rökningen och har idag slutat helt.

– Hälsosamtalet gav mig verkligen motivationen att ta tag i det jag vetat så länge, snabbare än vad jag tror att jag hade gjort annars. Idag mår jag mycket bättre. Jag känner mig så mycket piggare, jag känner att lungorna mår bättre och man är lite stolt över sig själv att man lyckats. Det var det där diagrammet, när jag fick se resultatet. Det var helt rött liksom, Varning det här behöver du ta tag i.

Region Skåne började bjuda in 40-åringar till Riktade hälsosamtal år 2021 och under år 2022 utökades inbjudningarna till att även inkludera 50-åringar. En satsning som Riktade hälsosamtal tar tid att införa. I Region Skåne har införande gått bra och man kan se att vårdcentralerna bjuder in fler varje år. Målet är att bjuda in alla 40- och 50-åringar i Skåne.

– Det är extra kul att se att vi bjuder in allt fler 50-åringar och att många fler tackar ja. Vi ser även redan nu att inbjudningarna och genomförda hälsosamtal fortsätter att öka under år 2024. Numera underlättar vi ytterligare för invånarna genom att erbjuda hälsosamtalet även via video, säger Emma Appell, processledare för Riktade hälsosamtal.

Fakta:

  • De som fyller 40 och 50 år och bor i Skåne bjuds in till ett kostnadsfritt hälsosamtal på sin vårdcentral. Den som tackar ja får svara på frågor om sin hälsa, lämna blodprov, mäta blodtryck, lämna vikt, längd och ta midjemått. Under en timme pratar personen med en utbildad samtalsledare och får med sig en personlig hälsokurva.
  • Region Skåne införde riktade hälsosamtal för 40-åringar år 2021 och för 50-åringar år 2022 efter ett politiskt beslut.

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>