Döden och digitaliseringen: Ett samtal om vård i livets slutskede
Hem NYHETERDöden och digitaliseringen: Ett samtal om vård i livets slutskede

Döden och digitaliseringen: Ett samtal om vård i livets slutskede

Publicerat av: Redaktionen

Vad händer när en svårt sjuk människa vill dö – men vården inte får hjälpa till?

 I en tid där digitalisering omformar hela vårdlandskapet, är det dags att även prata om livets slut.

På årets Vitalis bjuder juristen Leila Nedaei och konstnären och författaren Linda Spåman in till ett angeläget samtal på Open Stage om patientautonomi, vårdens etiska gränser och hur digitala verktyg kan bidra till livskvalitet i livets slutskede.

Döden och digitaliseringen: Ett samtal om vård i livets slutskede

Leila Nedaei och Linda Spåman samtalar på Vitalis Open Stage om patientautonomi, vårdens etiska gränser och hur digitala verktyg kan bidra till livskvalitet i livets slut. Foto: Sara Nedaei, Sandra Fogel.

Samtalet tar sin utgångspunkt i Linda Spåmans kritikerrosade serieroman

Ett år av apokalyptiskt tänkande, som skildrar hennes fars beslut att avsluta sitt liv efter att ha drabbats av ALS – ett beslut som vården varken kunde förhindra eller fullt ut förstå.

Utifrån Lindas personliga berättelse, och Leilas juridiska expertis inom hälso- och sjukvårdsrätt, utforskas vad som händer när individens vilja kolliderar med lagens ramar. Samtalet lyfter såväl patientens som de anhörigas perspektiv och ställer svåra men nödvändiga frågor: Hade vården kunnat göra mer? Kan riktlinjer och teknik bidra till bättre stöd och värdighet i livets slut? Vad får – och bör – vården göra?

I en tid då uppdaterade riktlinjer för palliativ sedering har antagits och SVT:s ”Sista hjälpen” väcker debatt om aktiv dödshjälp, vill detta samtal ge utrymme för reflektion, dialog och nya tankebanor om framtidens vård – också i dess mest existentiella skede.

 

 

Svenska Mässan Gothia Towers är norra Europas största mötesplats för helhetsupplevelser med ett unikt läge mitt i evenemangsområdet i centrala Göteborg. Mötesplatsen grundades 1918 och arrangerar och driver idag mässor, möten, hotell, restauranger och spa. Varje år välkomnas två miljoner besökare från hela världen att mötas, äta och bo hos oss. Mötesplatsen ägs av Svenska Mässan Stiftelse, en ekonomiskt fristående stiftelse utan ägare och investerare med uppdrag att främja näringslivet.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>