Enkelt att göra vårdärenden med e-tjänster
Hem NYHETERE-HÄLSA Enkelt att göra vårdärenden med e-tjänster

Enkelt att göra vårdärenden med e-tjänster

Publicerat av: Redaktionen

Med e-tjänsterna på 1177 kan invånare dygnet runt kontakta vården och göra olika typer av vårdärenden.

”Digital vård och e-tjänster är en självklar och naturlig del av dagens vårdutbud. Region Dalarna har flera digitala tjänster som underlättar för invånarna att komma i kontakt med oss”, säger Helén Kastemyr, divisionschef primärvård.

E-tjänsterna på 1177 är en säker digital ingång till hälso- och sjukvården samt Folktandvården.

Genom att logga in på 1177.se kan invånare till exempel se sin journal, förnya recept, boka samt av- eller omboka tider, beställa självprovtagning eller ta del av digitala stöd- och behandlingsprogram.

– E-tjänster sparar tid och förenklar för invånare. Nästan alla i Dalarna (cirka 92 procent) har ett konto på 1177 som gör det möjligt att hantera många ärenden på egen hand, dygnet runt. Det ger patienten en ökad tillgänglighet till vården och en bättre insyn i och överblick över sin egen hälsa och vård, utan att behöva ringa eller vänta i telefonköer, säger Anna Carin Johansson, projektledare 1177 direkt.

Enkelt att göra vårdärenden med e-tjänsterAnvändningen av digitala tjänster har ökat stort i samhället under de senaste åren och allt fler besöker 1177.se. Många invånare föredrar digitala kontakter och förväntar sig att det som går att göra via telefon också ska gå att göra digitalt via nätet.

– Inom Folktandvården arbetar vi för att kunna erbjuda fler e-tjänster och vi ser det som en självklar del i hur man ska kunna kontakta oss, säger Jessica Backman, processledare för 1177 e-tjänster, Folktandvården Dalarna.

Viktigt med en kontaktväg i taget

Det är viktigt att den som startar ett ärende via e-tjänsterna inte ringer samtidigt för samma typ av ärende eftersom varje kontakt behöver hanteras och väntetiderna blir längre för alla som kontaktar vården.

– Vårdpersonalen hanterar ditt ärende så snart de har möjlighet och det är viktigt att ha tålamod och hålla sig till en kontaktväg i taget när det inte är akut, säger Anna Carin Johansson.

När fler använder e-tjänster för att uträtta sina vårdärenden skapas också utrymme för de patienter som verkligen behöver personlig kontakt eftersom den digitala kommunikationen inte passar alla.

– Vi uppmanar alla som kan att använda e-tjänsterna där det är möjligt, då kan vi också minska väntetiden i telefon så att de som verkligen behöver komma fram på telefon kan göra det, säger Anna Carin Johansson.

Genom att logga in på 1177.se kan du göra vårdärenden på ett säkert sätt. Du kan bland annat:
  • Söka vård när du behöver, i 1177 direkt
  • Läsa din journal
  • Boka, av -eller omboka tid
  • Förnya recept och hjälpmedel
  • Ställa frågor om till exempel fakturor och patientavgifter i tjänsten 1177 direkt eller via e-tjänsten ”Kontakta vårdcentralen”
  • Boka tid för akuta besvär hos Folktandvården.
Missa inget – aktivera aviseringar i 1177

Det är viktigt att du lägger in dina kontaktuppgifter och aktiverar aviseringar i e-tjänsterna på 1177.se. Du får då ett sms eller e-post när en mottagning skickar ett svar eller meddelande till dig i e-tjänsterna.

Mer information om hur du använder e-tjänsterna på 1177.se: När du loggar in på 1177.se – 1177

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>