Framgångsrikt samarbete mellan ambulanssjukvården och Sjöfartsverket räddar liv
Hem NYHETER Framgångsrikt samarbete mellan ambulanssjukvården och Sjöfartsverket räddar liv

Framgångsrikt samarbete mellan ambulanssjukvården och Sjöfartsverket räddar liv

Publicerat av: Redaktionen

Medarbetare från ambulanssjukvården i Umeå och Sjöfartsverkets SAR-helikopter har sedan 2016 arbetat sida vid sida för att hjälpa personer i nöd.

En specialutbildad sjuksköterska är alltid med ombord på helikoptern, vilket gör att teamet kan erbjuda akut vård snabbt och effektivt.

– Samarbetet mellan medarbetarna från de olika organisationerna är avgörande för en lyckad insats och det är även det som känns så roligt med uppdraget, säger Erik Palmcrantz, en av 16 specialistutbildade sjuksköterskor som jobbar på SAR-helikoptern.

Sedan 2016 har medarbetare från ambulanssjukvården i Umeå och Sjöfartsverkets räddningshelikopter, även kallad SAR-helikoptern, arbetat tillsammans för att snabbt och effektivt hjälpa personer i nöd. En sjuksköterska är alltid med ombord på SAR-helikoptern. Sjöfartsverket bistår i sin tur med helikoptrar som har vinschförmåga, vilket underlättar räddningsinsatser i svår terräng.

– Samarbetet mellan medarbetarna från de olika organisationerna är avgörande för en lyckad insats, och det är även det som känns så roligt med uppdraget. Att vi tillsammans, alla med olika förutsättningar och kunskap, kan ge avancerad akutsjukvård i ett tidigt skede i svåra miljöer, säger Erik Palmcrantz, som jobbar på SAR-helikoptern. Erik är i grunden anställd som ambulanssjuksköterska vid ambulanssjukvården i Umeå och har genomgått en specialistutbildning för att kunna arbeta som sjuksköterska på helikoptern.

Framgångsrikt samarbete mellan ambulanssjukvården och Sjöfartsverket räddar livDen specialtränade gruppen från Umeå kan snabbt nå och vårda nödställda genom att en sjuksköterska kan vinschas ned på fartyg eller andra platser som är svåra att nå. Exempelvis kan personen vinschas ned till fartyg med skadade som har frakturer, skallskador och brännskador. Regelbunden träning säkerställer att personalens färdigheter är skarpa och redo för insatser både nationellt och internationellt.

– Utöver vår kompetens inom ambulanssjukvård är det viktigt att kunna arbeta i olika miljöer. Det kan vara fysiskt krävande och mentalt utmanande, men det är också otroligt givande att kunna göra skillnad för patienter som befinner sig i extremt utsatta situationer, säger Erik.

Samarbetet har under åren visat sig vara mycket framgångsrikt, med flera livräddande insatser som resultat.

– Att vi nyttjar denna viktiga flygresurs i Norrland på ett sådant sätt känns som helt rätt i dessa tider med ökat behov av totalförsvar och förbättrat samarbete över organisationer. Det är en stor ära att vara en del av ett så unikt och viktigt team som kan nå ut till dessa patienter och ge dem den vård de behöver så snabbt som möjligt, säger Erik.

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>