Drottning Silvias pris för sjuksköterskor och undersköterskor öppnar för kommunnomineringar
Hem HÄLSA Drottning Silvias pris för sjuksköterskor och undersköterskor öppnar för kommunnomineringar

Drottning Silvias pris för sjuksköterskor och undersköterskor öppnar för kommunnomineringar

Publicerat av: Redaktionen

I en prestigefylld satsning som hyllar engagemang och innovation hos vårdpersonal i Sverige, öppnar Queen Silvia Nursing Award nu upp för nomineringar från svenska kommuner.

Det årliga priset för sjuksköterskor och undersköterskor – Queen Silvia Nursing Award – kommer att ta emot nomineringar från svenska kommuner.

Från 1 april till 1 november 2024 erbjuder Queen Silvia Nursing Award svenska kommuner chansen att lyfta fram sitt favoritprojekt genom att nominera den sjuksköterska eller undersköterska som har drivit igenom projektet.

Dessa projekt ska ha bidragit till att höja livskvaliteten eller vården för äldre eller personer som lever med demens. Den som utses till vinnare belönas med en prissumma på 60 000 kronor.

Det projekt som nomineras ska ha dokumenterade positiva resultat som exempelvis kan inkludera förbättrad livskvalitet för målgruppen, effektivare vårdmetoder, ökad tillfredsställelse bland både vårdtagare och personal, eller nya sätt att använda teknologi för att förbättra vården. Kriterierna för nominering är tydliga och syftar till att identifiera projekt som verkligen har gjort skillnad.

Drottning Silvias pris för sjuksköterskor och undersköterskor öppnar för kommunnomineringar

Queen Silvia Nursing Award grundades 2012 av organisationerna Swedish Care International och Forum For Elderly Care. Den första vinnaren – en sjuksköterskestudent från Röda Korsets Högskola – tillkännagavs 2013. Idag finns det sammanlagt 50 vinnare av Queen Silvia Nursing Award runt om i världen. Queen Silvia Nursing Award uppmuntrar sjuksköterskor, undersköterskor och studenter inom dessa yrken att bidra med sina idéer och innovationer för att förbättra kvaliteten på vården för äldre och personer som lever med demens.

Svenska sjuksköterskor, sjuksköterskestudenter, undersköterskor och undersköterskestudenter kan mellan 1 september och 1 november fortfarande själv ansöka om Queen Silvia Nursing Award för 2024, såsom varit möjligt sedan 2013. Ansökningsperioden kommer att pågå parallellt med denna nomineringsprocess för svenska kommuner.

“Det är viktigt att synliggöra sjuksköterskor och undersköterskors ledarskap, inte minst när det kommer till området äldre och personer som lever med demens. Sjuksköterskor och undersköterskor som deltar i omvårdnadsarbetet blir många gånger ett språkrör för den som vårdas, initiativ som kommer från dessa yrkeskategorier är därför oftast väl genomtänkta och förankrade i verkligheten. Den som har identifierat ett problem eller en möjlighet och sedan haft kraft, mod och ork att förverkliga den har visat viktiga ledaregenskaper som är värda att uppmärksamma.” säger Birgitta Wilén, Social Media and Content Coordinator of the Queen Silvia Nursing Award.

Riktlinjer och information:
 • ​Svenska kommuner kommer ha möjlighet att lämna in nomineringar när som helst mellan 1 april och 1 november 2024. Den nominerade måste vara en sjuksköterska eller undersköterska.
 • En (1) nominering per svensk kommun.
 • Du kan nominera en person som drivit genom ett projekt i din egen eller någon annan  kommun.
 • Nomineringen kan komma från en enskild representant inom din kommun. Dock föreslår vi att ni samlar de teammedlemmar som ansvarar mest för äldreomsorg och demensvård för att besluta vilka projekt som är värda er kommuns nominering.
 • Det finns inga kostnader kopplade till nomineringsprocessen.
 • Du är välkommen att nominera ett projekt som drivs av en privat, ideell eller offentlig organisation. Dock måste det drivas av en undersköterska eller sjuksköterska, och måste vara kopplat till vårdkvaliteten för äldre och personer som lever med kognitiv sjukdom.
 • En preliminär gallring av alla nomineringar och ansökningar kommer att ske i början av november 2024 av Queen Silvia Nursing Award.
 • En andra gallring kommer att ske i mitten av november 2024 av den svenska partnergruppen för Queen Silvia Nursing Award.
 • Finalister kommer att tillkännages i slutet av november 2024.
 • Presentationer av finalisterna kommer att äga rum i början av december 2024.
 • Tillkännagivandet av svenska vinnare kommer att ske fredagen den 20 december 2024 för att sammanfalla med H.M. Drottningens födelsedag.

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>