Den första studien i världen, för att genom djupinlärningsbaserad artificiell intelligens (AI) inom embryoselektering i IVF-laboratoriet, har funnit att metoden är tio gånger snabbare och med samma precision som embryologer när det gäller att bedöma mänskliga embryon (befruktade ägg) för urval vid IVF.
Studien som nyligen publicerades i Nature Medicine innebär ett banbrytande framsteg, både för resultaten vid IVF-behandling och arbetet på IVF-laboratorier över hela världen.
Fram till idag har AI-driven embryoselektering som används för att stödja embryologer runt om i världen studerats retrospektivt. Inga studier har fram till nu genomförts för att prospektivt testa dess effektivitet i en omfattande klinisk miljö. Dr. Aisling Ahlström, forskningschef vid Liviogruppen och senior embryolog, välkomnar resultaten.
– Dessa resultat markerar ett genombrott inom vårt område, eftersom AI-baserade urval av embryon, i kombination med odling i Timelapse-inkubatorer, visar potentialen att uppnå framgångsfrekvenser på samma nivå som konventionella metoder, men avsevärt snabbare, något som är till gagn för både patienter och oss som arbetar i IVF-laboratoriet, säger Ahlström.
AI-teknologin, iDAScore, framtaget av svenska medicinteknikkoncernen Vitrolife, analyserar embryobilder och identifierar de embryon som har störst chans att resultera i en livskraftig graviditet. Tekniken minimerar riskerna för mänsklig bias och subjektiva bedömningar, vilket förbättrar både noggrannheten och hastigheten i urvalsprocessen.
Dr. Simon Illingworth, från IVF-aktören Virtus Health i Australien är en av de ledande forskarna i studien, betonar dess betydelse:
– Fortsatta investeringar i forskning och utveckling förbättrar ständigt utfallet för patienterna. Vi gör allt för att hjälpa patienter att bli gravida, nu kan vi tack vare resultaten i denna studie också få det att hända så snabbt som möjligt, säger han.
Denna studie markerar ett viktigt framsteg för framtida fertilitetsbehandlingar och har potential att förbättra IVF-processen för patienter världen över.