Drop-in-hjälp på Seniortorget ökar äldres digitala färdigheter
Hem ÄLDREOMSORG Drop-in-hjälp på Seniortorget ökar äldres digitala färdigheter

Drop-in-hjälp på Seniortorget ökar äldres digitala färdigheter

Publicerat av: Redaktionen

Varje onsdag erbjuds information, stöd och hjälp till äldre i digitala och tekniska frågor på Seniortorget i Umeå.

På plats finns hemtjänstens digitaliseringshandledare som hjälper med både stora och små frågor.

Drop-in-hjälp på Seniortorget ökar äldres digitala färdigheterDå både intresse och behov av digitala verktyg och tjänster ökar finns i Umeå flera aktörer som hjälper äldre med IT frågor teknikfrågor. Hemtjänstens digitaliseringshandledare finns på plats på Seniortorget varje onsdag och hjälper seniorer med olika IT-frågor. Det kan handla om allt från sociala medier och videosamtal till hur man kan handlar på nätet eller köper en bussbiljett i en app. Digitaliseringshandledarna kan också hjälpa med olika funktioner i mobil, dator eller surfplatta. De informerar också om säkerhet på nätet, så som vikten av att inte lämna ut sitt bank-id.

– Det finns ofta en stor osäkerhet kring de här frågorna, och en del har till exempel ingen släkt som kan hjälpa. Många vågar mycket mer när de bara fått lite stöd och vägledning. En del kommer tillbaka för att visa vad de lärt sig, det vittnar om vilken skillnad det gör. Vi vill ju göra äldre mindre rädda för den teknik som kan förenkla deras vardag, säger Anna Rönnberg, digitaliseringshandledare och vårdbiträde inom hemtjänsten.

Seniortorgets Digitala onsdagar har drop-in-tider och besökare kan få hjälp av både digitaliseringshandledare och Seniortorgets egen personal. Många av besökarna är återkommande och personalen beskriver att det skapas en öppen atmosfär i mötet med andra som sitter med samma frågor. Det bidrar till att minska osäkerhet och rädsla för att vara okunnig eller göra fel.

Hjälp med IT-frågor – drop-in varje onsdag
Varje onsdag ges du möjlighet till digitaliseringshandledning på Seniortorget. Drop-in 11.00–14.30.
umea.se/seniortorget

Om Digitaliseringshandledare

En digitaliseringshandledare är en medarbetare inom hemtjänsten med intresse för teknik och IT-frågor, samt en stor vana att möta och stödja äldre. Personen har i uppdrag att:

  • vara en extra resurs i olika insatser för att öka äldres digitala förmåga och utveckling
  • fungera som ett stöd för chefer/medarbetare inom hemtjänsten i olika digitala utvecklingsområden, så som installationen av mobiler och introduktion av system.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>