Vasaloppet under tre timmar när AI blir en del av elitskidåkarnas vardag
Hem LIVSSTIL Vasaloppet under tre timmar när AI blir en del av elitskidåkarnas vardag

Vasaloppet under tre timmar när AI blir en del av elitskidåkarnas vardag

Publicerat av: Redaktionen

Hur kan digitala tvillingar och AI utveckla elitidrottare till att närma sig nya rekord?

Ny, modern, digital teknik ställer mycket på sin spets när det gäller träning, taktik och vilka förberedelser som bäst bidrar till toppresultat.

Tata Consultancy Services (TCS) menar att tekniken, rätt använd, kommer att utmana många sportrekord. Vasaloppet inkluderat.

Utveckling och träning av elitidrottare går långt tillbaka. Så långt som till de antika olympiska spelen, då så kallade gymnaster rådde idrottare om teknik, kost och styrka. Ett snabbt hopp fram till dagens elitskidåkare, redo för Vasaloppet, visar ett accelererande driv kring kropp och prestanda. Ett sökande efter det ultimata loppet, en ambition att komma fram smartare och snabbare. Just elitskidåkare har så här långt fördelen av hundra år av utvecklad teknik i form av fysisk och materiell utveckling. Men vad står världens elitidrott inför när sporten tar steget in i den digitala världen och kryddar utvecklingen med AI och digitala tvillingar?

Des Linden, vinnare av Boston Marathon och tvåfaldig olympisk maratonlöpare, blev först med att få ett toppmodernt digitalt tvillinghjärta från TCS. Hjärtat är en virtuell kopia av Des Lindens fysiska hjärta och togs fram specifikt för att optimera hennes idrottsprestationer och främja hennes personliga hälsa. Det digitala hjärtat ger exakta data om funktion, effektivitet men också hur hjärtat skulle svara under olika typer av situationer. Ett ovärderligt verktyg som ger insikter om Des Lindens kardiovaskulära hälsa under träning och som simulerar hur kroppen reagerar på olika träningsprogram, löpbanans förhållanden såväl som program för kosthållning som hjälper henne att prestera bättre. Otvetydigt så representerar det digitala tvillinghjärtat ett betydande steg framåt i integrationen av teknik, idrottsvetenskap och hälsa. Tekniken omfattar en rad banbrytande egenskaper:

  • Realtidsmätning: Ett digitalt tvillinghjärta kan kontinuerligt övervaka kardiovaskulära parametrar, inklusive hjärtfrekvens, blodflöde och syrenivåer, vilket ger omedelbar feedback under träning och tävling. Dessa realtidsdata ger idrottare möjlighet att fatta välgrundade beslut om sin träning, återhämtning och tävlingsstrategi.
  • Simuleringar: Ett digitalt tvillinghjärta ger oändligt antal simuleringar med olika träningsscenarier. Genom att repetera framtiden i den digitala världen kan en idrottare förbereda sig för topprestationer i den verkliga världen oavsett förhållandena under tävlingsdagen.
  • Personligt anpassad hälsovård: Det digitala tvillinghjärtat representerar konvergensen mellan idrottsvetenskap och personlig medicin. De insikter som samlats in från en persons digitala tvillinghjärta möjliggör utvecklingen av individuella vårdsinsatser och behandlingsplaner.

Hur ser det då ut för det stundande Vasaloppet och i vilken grad kan AI och modern teknik hjälpa dagens professionella skidåkare? TCS tror att tekniken åtminstone kan hjälpa till att närma sig nya rekord. Modern teknik i det här fallet handlar inte om mekaniska hjälpmedel utan snarare om att använda den för att optimera träningen och kunna toppa formen. Digitala tvillingar har stor potential för att hjälpa idrottare att uppnå bättre resultat. Och då handlar det inte bara om ett digitalt hjärta som för Des Linden.

Tekniken används redan idag inom flera olika områden såsom för att bygga infrastruktur, stadsplanering och till och med av läkare för att ge insikter om hur en patient kan komma att reagera på ett kirurgiskt ingrepp. Steget från att göra en digital tvilling av en del av människokroppen till att göra en av en hel människa är inte så långt. I det här fallet en elitidrottare.

För att skapa en tvilling analyseras sensorer och data från det verkliga objektet. AI-algoritmerna återskapar sedan en virtuell miljö som lär sig tillsammans med människan när den uppdateras från datakällor i realtid. För en elitidrottare kan den digitala tvillingen användas för att kontinuerligt mäta varje aspekt av livet, från sömn till kost till träning och effektivitet i utövandet. AI kan sedan simulera olika scenarion och rekommendera modifieringar som optimerar idrottarens prestation.

För en skidåkare skulle alltså en digital tvilling kunna göra det möjligt att optimera formkurvan inför Vasaloppet genom att förutspå hur kost och träning bäst kommer till sin rätt. Andra fördelar som en digital tvilling skulle kunna bidra med är genom att förutspå bästa sättet att genomföra loppet, hur man ska hushålla med sin energi samt när man behöver öka eller slå av på takten. Hur man lägger upp sin taktik helt enkelt.

Vasaloppet under tre timmar när AI blir en del av elitskidåkarnas vardag

Enligt TCS finns det oerhört mycket potential i AI och den digital tvillingtekniken. När man börjar se mer data, det vill säga inte bara den fysiska prestationen utan också gällande den taktiska förberedelsen, så lär tekniken öppna för oändliga möjligheter. Möjligheter som tydligt bidrar till att förbättra elitidrottares prestationer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>