Tre öppnar ögongym för trötta skärmögon
Hem LIVSSTIL Tre öppnar ögongym för trötta skärmögon

Tre öppnar ögongym för trötta skärmögon

Publicerat av: Redaktionen

Svenskarna tillbringar alltmer tid framför sina skärmar, vilket kan leda till besvär som ögonkramp och huvudvärk.

Därför öppnar mobiloperatören Tre ett digitalt ögongym med övningar som ”Blinkervaller” och ”Yöga” – ett enkelt sätt att hålla ögonen i trim.

– Vi tillbringar alltmer tid framför skärmarna och då ökar riskerna för ögonkramp.

När muskeln som ställer in skärpan i ögat krampar kan det leda till ansträngda ögon, dimsyn och huvudvärk. Det är viktigt att ta pauser från skärmen och ögonövningar är ett bra sätt att öka kunskapen om ögonbesvär och samtidigt lyfta blicken från mobilen, säger Tony Pansell, docent och verksam vid S:t Eriks Ögonsjukhus.

Tre öppnar ögongym för trötta skärmögonFör att sprida kunskap och på ett lustfyllt sätt få människor att lyfta blicken från skärmen öppnar nu Tre ett digitalt ögongym. I gymmet finns fyra ögonövningar som kan göras hemma, i skolan eller på jobbet.

– Vi har tittat på hur man kan få en mer hälsosam relation till mobilen. Ögongymmet är ett enkelt och roligt sätt att ta pauser och göra korta övningar som kan minska risken för ögontrötthet och huvudvärk, säger Mårten Lundberg, kommunikationsdirektör på Tre.

Fyra enkla övningar för att toppa ögonformen:

Pen-ups

Håll en penna på armlängds avstånd. När du ser pennan skarpt flyttar du blicken till ett objekt som är 20 meter bort. Repetera tio gånger.

Blinkervaller

Torr i ögonen? Blinka snabbt med båda ögonen i 20 sekunder. Repetera fem gånger.

Eye-roller

Fokusera blicken på ett område som är ca tre meter bort. Till exempel en vägg eller på golvet. Rör ögonen i formen av en åtta i ca 30 sekunder. Byt riktning och repetera en gång.

Yöga 

Efter 20 minuter framför skärmen är det dags att lyfta blicken. Fokusera på ett objekt som är 20 meter bort i 20 sekunder. Upprepa var 20:e minut.

Besök ögongymmet här: tre.se/ogongym

Vid synproblem

Övningarna avser friska men trötta ögon. Om man upplever synproblem hos sina barn ska man i första hand vända sig till och undersökas av optiker samt listade ögonkliniker på den ort man bor. Vid svårare fall och bedömning kan en remiss skickas till S:t Eriks Ögonsjukhus som är ett högspecialiserat sjukhus som hjälper till med svårare fall.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>