Ny rapport visar på behov av stora åtgärder inom hjälpmedelsområdet
Hem NYHETERE-HÄLSA Ny rapport visar på behov av stora åtgärder inom hjälpmedelsområdet

Ny rapport visar på behov av stora åtgärder inom hjälpmedelsområdet

Publicerat av: Redaktionen

Utbudet av hjälpmedel kan öka och erbjuda lösningar utifrån användarnas individuella behov, bland annat med hjälp av digitaliseringen.

Samtidigt skapar styrningen och brist på samordning hinder för utveckling och innovation. Detta framgår av en ny rapport från Myndigheten för delaktighet som släpps idag.

Hjälpmedel är både produkter och tjänster som kan kompensera olika typer av funktionsnedsättningar, oavsett om de är kognitiva eller fysiska. Hjälpmedel är viktiga för att möjliggöra och underlätta för personer med funktionsnedsättning att leva självständigt, vara aktiva, trygga och delaktiga på olika livsområden.

– För trettio år sedan var svenska företag och organisationer ledande inom utveckling av hjälpmedelsteknik, mycket tack vare nära samarbete mellan privata innovatörer, den offentliga sektorn och funktionshinderorganisationerna. Detta samspel främjade innovation och skapade goda förutsättningar för en dynamisk utveckling. Idag ser situationen annorlunda ut, säger Malin Ekman Aldén, generaldirektör på Myndigheten för delaktighet.

Ny rapport visar på behov av stora åtgärder inom hjälpmedelsområdetRapporten visar att det finns avgörande hinder för innovation som påverkar utbudet av hjälpmedel. Detta påverkar användarnas förutsättningar och möjligheter att få de hjälpmedel de behöver.

– Både medicintekniska produkter och konsumentprodukter förskrivs som hjälpmedel i Sverige. Varje region har sitt upphandlade sortiment och sina tolkningar av regelverket MDR. Regionerna har blivit mer restriktiva, efter införandet av MDR, med att gå utanför upphandlat sortiment och att specialanpassa hjälpmedel. Var du bor kan därför påverka vilka hjälpmedel du erbjuds, säger Andreas Stjärnström, utredare på MFD.

Idag sker förskrivning av medicintekniska hjälpmedel utifrån EU:s förordning MDR. Den har lett till högre patientsäkerhet men också hämmat innovation och utveckling. Rapporten visar på behov av förtydliganden gällande styrningen av hjälpmedelsverksamheten som idag är spridd på många olika aktörer. Rapporten visar att det finnas skäl att överväga hur en bättre nationell samordning kan skapas.

MFD:s lägger fram tolv rekommendationer för förändring

Bland dessa ingår följande tre rekommendationer:

  • Regeringen bör säkerställa att det finns gemensamma kriterier för att förskrivning av konsumentprodukter som hjälpmedel ska ske jämlikt över landet. Myndigheten för vård- och omsorgsanalys rekommendationer från 2020 bör implementeras.
  • MFD rekommenderar att Upphandlingsmyndigheten får i uppdrag att förstärka stöd och vägledning till regioner och kommuner för att främja upphandling av innovativa produkter och lösningar som tillgodoser hjälpmedelsanvändares behov. Inom ramen för det arbetet föreslår MFD ett särskilt fokus på tillämpningen av funktionskrav i upphandling.
  • MFD rekommenderar att regeringen ger lämplig aktör i uppdrag att utreda förutsättningar för att inrätta ett nationellt kunskapscenter för hjälpmedel.
Om MFD

Myndigheten för delaktighet arbetar med att främja, guida och stödja samhällets aktörer att genomföra sina uppdrag utifrån hela samhällets behov och förutsättningar.

För mer information besök www.mfd.se.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>