EIT Health Scandinavia lanserar ny plattform för biobanker och hälsodataregister. Välkommen till framtidens hantering av hälsodata!
Hem NYHETERE-HÄLSA EIT Health Scandinavia lanserar en ny plattform för biobanker och hälsodataregister

EIT Health Scandinavia lanserar en ny plattform för biobanker och hälsodataregister

Publicerat av: Redaktionen

EIT Health Scandinavia är en del av European Institute of Innovation and Technology (EIT), ett organ inom Europeiska unionen.

Vi är stolta att presentera plattformen EIT Health Biobanks and Health Data Registries, en hub som kopplar samman forskare, kliniker och industrin med europeiska biobanker och hälsodataregister.

Plattformen ger enkel tillgång till och utbyte av information om europeiska biobanker och hälsodataregister vilka är avgörande för att främja medicinsk forskning och innovation.

Vår plattform Biobankshealthdata ska möjliggöra en europeisk sökbar översikt av biobanks- och hälsodataregister och öka medvetenheten om ländernas olikheter vad gäller kravställning och lagstiftning.

Enligt European Journal of Human Genetics har befintliga biobanker rapporterat en utnyttjandegrad på mindre än 10% av sina prover och enligt en världsomspännande studie har endast 28% av biobankerna en formell affärsplan. En ytterligare fördel med att främja effektiv användning och delning av biobanksprover och biobanksdata genom vår nya portal är att den på sikt också kan ge biobanks- och hälsodataregister möjligheter till ytterligare synlighet och möjliga inkomstkällor.

Plattformen har utvecklats i samarbete med den europeiska forskningsinfrastrukturen för biobanker (BBMRI-ERIC) och erbjuder detaljerade profiler och sökfunktioner för att stödja forskning och innovation. Biobanker och hälsodataregister är välkomna att tillgängliggöra information om sina tjänster för andra företag och samarbetspartners genom att registrera sig och lägga till t ex typ av data, sjukdomsområde, prover och expertis på plattformen.

Plattformen syftar till att påskynda vetenskapliga genombrott, innovation och bidra till en hälsosammare framtid genom att underlätta tillgången till viktiga resurser.

-Med EIT Health Biobanks and Health Data Registries plattform kopplar vi inte bara samman data; vi kopplar samman innovatörer, främjar samarbete och driver sjukvårdsinnovationen framåt, säger Annika Szabo Portela, VD, EIT Health Scandinavia.

EIT Health Scandinavia lanserar ny plattform för biobanker och hälsodataregister. Välkommen till framtidens hantering av hälsodata!

För att påskynda användningen av europeiska biobanker och hälsodataregister ytterligare har EIT Health Scandinavia i samarbete med BBMRI-ERIC skapat en sex veckors onlinekurs som ger en översikt över biobanker i hela Europa. Vår kurs på engelska: ”Navigating Biobanks – Unlocking Health Data for European Collaboration” ger en introduktion till hur man får tillgång till biobanker och använder dem, presenterar den nationella lagstiftningen som reglerar delning av biobanksprover och data och etik för biologisk provtagning.

-På BBMRI-ERIC är vi stolta över vårt samarbete med EIT Health Scandinavia för att utbilda innovatörer i hur man får tillgång till vårt omfattande nätverk av biobanker i hela Europa, där befintliga prov- och datasamlingar lagras. Dessa biobanker spelar en avgörande roll för att främja medicinsk forskning och förbättra patientresultaten, säger Saba Abdulghani, Chef för biobanksutveckling, BBMRI-ERIC.

Genom engagerande videomoduler, dynamiska utvärderingar och interaktiva sessioner kan deltagarna utforska biobankernas värld och upptäcka hur de kan revolutionera den medicinska utvecklingen.

Välkommen att registrera dig för onlinekursen för att ytterligare förbättra dina färdigheter och kunskaper om europeisk biobankning. Utforska EIT Health Biobanks and Health Data Registries -plattform, som hjälper dig att navigera bland biobanker och hälsodataregister och kompletterar den praktiska utbildningen.

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>