Lif lanserar handlingsplan för modernt läkemedelssystem
Hem MEDICINTEKNIK Lif lanserar handlingsplan för modernt läkemedelssystem

Lif lanserar handlingsplan för modernt läkemedelssystem

Publicerat av: Redaktionen

Det svenska läkemedelssystemet har utmaningar med att hantera den snabba och individbaserade läkemedelsutvecklingen.

För att uppnå ett framtidssäkrat, transparent och ekonomiskt hållbart läkemedelssystem – där patienter ges tillgång till nödvändiga behandlingar – krävs nya arbetssätt, nya verktyg och utökad samverkan.

Idag lanserar Lif – de forskande läkemedelsföretagen ”Handlingsplan för ett modernt läkemedelssystem” med förslag som syftar till en modernisering av det svenska värdebaserade systemet.

Den medicinska forskningen och utvecklingen accelererar och är i dag mer intensiv än någonsin tidigare. I takt med att vetenskapen lär sig mer om våra minsta beståndsdelar har flera medicinska genombrott skett inom såväl breda folksjukdomar som inom mer sällsynta sjukdomar. Det är en önskvärd utveckling som väntas fortsätta framöver.

Samtidigt har den positiva utvecklingen fört med sig betydande utmaningar för utvärdering, prissättning, subvention, rekommendation och introduktion av nya läkemedel i Sverige, vilket är bakgrunden till att Lif tagit initiativ till handlingsplanen.

– Vårt 20 år gamla läkemedelssystem är skapat i en annan tid och är inte anpassat för att hantera den snabba och individbaserade läkemedelsutvecklingen, säger Karolina Antonov, analyschef och tf vd på Lif.

När hälso- och sjukvården inte ges möjlighet att använda den innovation som efterfrågas i nationell och regionala life science-strategier får det effekter för patienterna. Allvarliga i de fall det inte finns alternativ, och påverkar bilden av Sverige som ett ledande life science-land.

– För att skapa värde för individ och samhälle måste läkemedel nå ända fram till de patienter som behöver dem för att leva längre och friskare liv. Vi ser att det idag saknas ett tydligt sammanhållet politiskt ställningstagande som bryggar satsningarna inom life science över till implementering i hälso- och sjukvården. Så att innovationerna når fram till de patienter som behöver dem.

Det svenska läkemedelssystemet behöver utvecklas för att finna rätt balans mellan patienters tillgång till behandling, en hållbar samhällsfinansiering och attraktiva incitament för läkemedelsföretagen.

– Branschen vill tillsammans med andra aktörer bidra till lösningar. För att uppnå ett framtidssäkrat, transparent och ekonomiskt hållbart läkemedelssystem – där patienter ges tillgång till nödvändiga behandlingar – krävs nya arbetssätt, nya verktyg och utökad samverkan, säger Karolina Antonov.

Lif lanserar handlingsplan för modernt läkemedelssystem

Karolina Antonov, analyschef och tf vd på Lif

Handlingsplanen är Lifs bidrag för att tillsammans med övriga intressenter kunna driva utvecklingen mot ett modernt, framtidssäkrat läkemedelssystem som ger patienter tillgång till effektiva läkemedel på ett sätt som är samhällsekonomiskt hållbart.

 

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>