Många förknippar munhälsa med dålig andedräkt eller hål i tänder, men munhälsan har en bredare inverkan på hela kroppen.
Till exempel har kemoterapi och strålbehandling, som är viktiga för cancerbehandling, ofta en betydande inverkan på munhälsan.
Detta bör beaktas redan innan cancerbehandlingarna inleds, eftersom allvarliga biverkningar inte bara kan påverka livskvaliteten utan även behandlingens framgång.

Mira Kasslin, en välkänd fastighetsmäklare och vinnare av realityserien The Apprentice Finland (Diili) år 2010, diagnostiserades med aggressiv bröstcancer våren 2024.
Mira Kasslin, en välkänd fastighetsmäklare och vinnare av realityserien The Apprentice Finland (Diili) år 2010, diagnostiserades med aggressiv bröstcancer våren 2024. Samma år hade hon av en slump upptäckt en knöl i bröstet, som vid provtagning visade sig vara cancer. Hårda cellgiftsbehandlingar inleddes snabbt och framgångsrikt, men de orsakade många oväntade biverkningar, bland annat muskelvärk och hjärndimma.
”Det som hände, särskilt i min mun under cellgiftsbehandlingen, kom som en blixt från klar himmel och var verkligen hemskt när det var som värst. Behandlingarna påverkade mitt smaksinne och orsakade svår muntorrhet, vilket är dåligt för tandköttet och tänderna. Jag hade en konstant dålig känsla i munnen, trots att jag alltid har tagit extra hand om mina tänder.” säger Kasslin.
En smärtsam bieffekt av cancerbehandlingar
Även om den medicinska behandlingen av cancer i Finland är toppmodern, anser Kasslin att det vore viktigt att starkare betona vikten av god munhälsa och noggrann munhygien redan i ett tidigt skede av cancerdiagnosen, också för att förhindra biverkningar av skadliga cancerbehandlingar. Varje patients munhälsostatus bör bedömas innan behandlingen inleds, och vid behov bör infektioner i munnen behandlas innan cancerbehandlingen inleds.
Kasslin anser att man i Finland ofta underskattar betydelsen av munhälsan under cancerbehandlingen – eller att den inte nödvändigtvis är det första som betonas när en cancerdiagnos ställs, vilket den borde vara.
”Ingen av de cancerläkare eller -sjuksköterskor som behandlade mig gav tydlig vägledning om vikten av munhälsa direkt efter min diagnos. Ansvaret för att skaffa information lämnades helt och hållet till mig.”
Oral mukosit är en smärtsam biverkning av cancerbehandlingar som uppstår när kemoterapi och strålbehandling orsakar en inflammatorisk reaktion i slemhinnorna. Omkring 40% av patienterna som får cellgiftsbehandling utvecklar mukosit. Hos patienter med huvud- och halscancer som får både cytostatika och strålbehandling ökar risken till 90%. I allvarliga fall kan mukosit leda till sjukhusvistelse och förseningar i cancerbehandlingen.
Erfarenhet visar på vikten av munhygien
Tack vare sin idrottsbakgrund förstod Kasslin redan i unga år vikten av munhälsa för välbefinnandet, men han förutsåg inte vilken inverkan cancerbehandlingar skulle ha på munnen och slemhinnorna.
”Min erfarenhet visade mig att god munhygien främjar tillfrisknandet. Lyckligtvis hade jag alltid tagit väl hand om min mun, vilket påskyndade läkningen av slemhinnorna. Det kunde ha gått mycket värre om min mun hade varit i dåligt skick före behandlingarna”, säger hon.
Därför uppmanar hon personer som fått en cancerdiagnos att satsa på munhygien redan innan behandlingen inleds.
God munhygien består av noggrann daglig tandborstning morgon och kväll samt rengöring mellan tänderna. Den finskutvecklade Lumoral-behandlingen ger ytterligare skydd för munhälsan genom att minska bakterie- och biofilmbildningen på tandytorna och vid tandköttskanten. Den ljusaktiverade behandlingen hjälper till att förebygga slemhinneinfektioner och parodontit, som annars kan försvåra cancerbehandlingar och fördröja tillfrisknandet. Lumorals antibakteriella verkan är dessutom skonsam och lämpar sig även för patienter vars immunförsvar försvagats av cancerbehandlingar.
Lumoral upptäcktes av Kasslin först efter att han själv avslutat sina cancerbehandlingar.
”Jag upptäckte Lumoral först efter mina cytostatikabehandlingar, men nu rekommenderar jag det varmt till mina andra patienter med co-infektion redan i början av deras behandlingar. Jag skördar nu frukterna av Lumoral, men det skulle ha varit till stor hjälp under mina cancerbehandlingar. Eftersom man kanske inte själv vet hur man ska leta efter sådana lösningar när man får sin diagnos, önskar jag att läkare och sjuksköterskor skulle kunna ge sina patienter mer råd om vikten av munvård och nya sätt att göra det, redan innan de påbörjar sina behandlingar.”
Kasslin anser att samhället också borde uppmuntra till en mer proaktiv hälsovård. Antibakteriell behandling är en viktig del av förebyggande munhälsovård, som också har vidare konsekvenser för den allmänna hälsan.
”Som en ekonomisk investering anser jag att Lumoral är en mycket rimlig behandling jämfört med de långsiktiga kostnaderna för rotfyllningar och tandfyllningar. Offentlig behandling finns tillgänglig, men långa väntelistor kan förvärra problem innan man får tillgång till behandling. Det är därför som tidig prevention är meningsfull”, avslutar avslutar Kasslin.
”Du behöver inte vänta på att din munhälsa ska försämras avsevärt, utan du kan vara proaktiv och undvika många obehagliga konsekvenser. Med tanke på kostnaderna för tandläkarbesök och munvård är Lumorals initiala investering ganska måttlig i förhållande till de fördelar som uppnås”, fortsätter han.
Som mamma betonar Kasslin också vikten av munhälsa för sina barn.
”Tänderna är tänkta att hålla hela livet, så det lönar sig att ta hand om dem redan från ung ålder. I synnerhet för unga människor är utseendet ofta viktigt, och friska, vackra tänder är en viktig del av det. Men tänderna är inte bara en estetisk faktor, de är också en indikation på en persons allmänna välbefinnande och egenvård.”
Hopp för personer som diagnostiserats med cancer
Även om Kasslins cancer har behandlats framgångsrikt är ämnet fortfarande viktigt för henne. Hon hoppas att vårdpersonal ska ta hänsyn till munhälsan som en del av cancerbehandlingen för att undvika onödigt lidande för patienterna.
”Jag har också delat med mig av mina erfarenheter till andra cancerpatienter. De utbyter ofta tips med varandra, men det är viktigt att vårdpersonalen också instruerar patienterna om munvård innan de påbörjar sin behandling”, säger hon.
Cancer kan drabba vem som helst och förknippas ofta med otur. ”Det viktigaste är att fokusera på vad man ska göra härnäst. Jag har svarat fullständigt på behandlingen, men det kommer att ske en uppföljning i ytterligare fem år.”
Kasslin påminner om att det är normalt med en första chock, men att det inte behöver betyda katastrof. ”Finland har toppmodern cancervård. I mitt fall handlade det om en aggressiv cancer, men behandlingarna fungerade mycket bra. Särskilt för HER2-positiv bröstcancer finns det en effektiv läkemedelsbehandling som ger större chans till återhämtning.”
****
Världscancerdagen (World Cancer Day) firas årligen den 4 februari. Av de cirka 200 cancersjukdomarna som vi känner till är bröstcancer den vanligaste bland kvinnor.
****
Mira Kasslins viktiga råd till kvinnor som fått en cancerdiagnos
- Var inte rädd – även om diagnosen är chockerande är cancerbehandlingen i Finland av hög kvalitet och effektiv.
- Var noga med munhygienen redan innan du påbörjar behandlingen – det kan göra stor skillnad för dina symtom under behandlingen.
- Be din läkare och sköterska om råd om munhälsa och be om mer information om du behöver det.
- Kom ihåg att du inte är ensam – kamratstöd och andras erfarenheter kan vara ovärderliga.