Nu kan Landskronabor bli sms-livräddare
Hem TEKNIK Nu kan Landskronabor bli sms-livräddare

Nu kan Landskronabor bli sms-livräddare

Publicerat av: Redaktionen

I samband med Alla hjärtans dag vill Landskrona stad sätta fokus på hur vi tillsammans kan bidra till att fler överlever ett hjärtstopp.

Från och med januari i år kan Landskronabor som är utbildade i hjärt- och lungräddning anmäla sig till systemet Sms-livräddare och bidra till att rädda liv.

– För varje minut som går efter ett hjärtstopp minskar chansen till överlevnad med tio procent om den drabbade inte får hjälp. Snabbt larm och tidig hjärt-lungräddning ökar möjligheten att överleva för den som har drabbats av ett hjärtstopp. Därför är införandet av Sms-livräddare ett viktigt komplement till den hjälp som ambulans eller räddningstjänst erbjuder, säger Eva Lövbom, räddningschef i Landskrona stad.

Sedan januari i år är Region Skåne anslutet till systemet Sms-livräddare. När ett 112-samtal om hjärtstopp kommer in larmas det också ut till frivilliga via en app i mobilen. Systemet letar efter livräddare som befinner sig nära den som fått hjärtstopp. Livräddare får i uppgift att bege sig till den drabbade och påbörja hjärt-lungräddning, eller hämta närmsta hjärtstartare och ta den till platsen för hjärtstoppet. Syftet är att påbörja hjärt-lungräddning så fort som möjligt i väntan på ambulans eller räddningstjänst.

På Alla hjärtans dag kommer Landskrona stad vara på plats i stadskärnan för att informera om var det finns tillgängliga hjärtstartare.

Nu kan Landskronabor bli sms-livräddare– Vi vill uppmana alla företag och föreningar som har en tillgänglig hjärtstartare att registrera den i hjärtstartarregistret. Många hjärtstartare är redan registrerade, men det är viktigt att sms-livräddarna får kännedom om alla för att snabbt kunna påbörja hjärt-lungräddning, säger Eva Lövbom.

Du registrerar en hjärtstartare hos Sveriges hjärtstartarregister på hjartstartarregistret.se

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>