Tyréns inreder förlossningsrum i Kongo utifrån forskningsrön
Hem NYHETERFORSKNING Tyréns inreder förlossningsrum i Kongo utifrån forskningsrön

Tyréns inreder förlossningsrum i Kongo utifrån forskningsrön

Publicerat av: Redaktionen

Vi vet att en säker och trygg vårdmiljö är avgörande för optimala hälsoresultat.

Men hur påverkas mor och barn, anhöriga och vårdpersonal av miljö, material, färger och inredning?

Det är något som ledande forskare vid Göteborgs Universitet undersökt i projektet Room4Birth och där en av studierna genomförts på Panzisjukhuset i Kongo. Baserat på resultaten skapar Tyréns på ideell basis ett inredningskoncept för bland annat framtida förlossningsrum.

Tyréns inreder förlossningsrum i Kongo utifrån forskningsrönFör att kunna erbjuda ännu bättre vård byggs nu en ny byggnad för förlossningar och vård av nyfödda på Panzisjukhuset i Kongo. Arkitekterna Linda Tholence och Magnus Carlstrand, tillika sjuksköterska, tar fram ett konceptförslag som omfattar inredning, färg- och material för väntrum och fem förlossningsrum i det nya huset.

– Att föda barn är en central livshändelse och ett minne som följer kvinnan genom livet. Vår ambition är att skapa en trygg och säker miljö med integritet, som sätter kvinnan och barnen i centrum, säger Linda Tholence, avdelningschef arkitektur på Tyréns.

Room4Birth – Forskningsprojekt i Kongo

Room4Birth är ett brett samarbetsprojekt mellan forskare och aktörer knutna till flera olika institutioner, som leds av Institutionen för Vårdvetenskap och Hälsa vid Göteborgs Universitet. De flesta studierna och aktiviteterna genomförs i Sverige, men det finns även delprojekt i Demokratiska Republiken Kongo.

Professor Marie Berg, huvudansvarig forskare för projektet, förklarar:

– Det är vetenskapligt bevisat att vårdmiljön påverkar vård och behandlingsresultat hos patienter på sjukhus. Men vårdmiljöns påverkan under förlossning är fortfarande inte tillräckligt studerat. Och just detta är utgångspunkten för Room4Birth-projektet.

En studie på Panzisjukhuset har visat att bland förstföderskor med spontan förlossningsstart i fullgången tid som vårdats i ett speciellt utformat rum, med inredning som bidrar till ro och personlig integritet och därmed minskar kroppens stresshormoner, är andelen kejsarsnitt 17,4%. Detta jämfört med 28,1% hos de som vårdas i den ordinarie förlossningsalen där många födslar pågår samtidigt i avdelade förlossningsbås.

De positiva effekterna av det mer personanpassade rummet har legat till grund för utformningen av den nya förlossningsenheten. Istället för en enda stor förlossningssal, kommer det nu istället finnas fem mindre förlossningsrum med balkong.

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>