28 dagar kvinnohälsa – en fokuserad satsning för ökad kunskap kring cyklisk hälsa
Hem NYHETERE-HÄLSA 28 dagar kvinnohälsa – en fokuserad satsning för ökad kunskap kring cyklisk hälsa

28 dagar kvinnohälsa – en fokuserad satsning för ökad kunskap kring cyklisk hälsa

Publicerat av: Redaktionen

Yogobe vill bidra till att stärka kvinnor genom att ge möjligheter och verktyg till ett hälsosamt och friskt liv, där kvinnans cykliska natur främjas.

Därför lanseras nu konceptet 28 dagar kvinnohälsa med syfte att lyfta problematik och genom kunskap, verktyg och en stöttande gemenskap diskutera och bidra med tillgängliga lösningar inom kvinnohälsorelaterade områden som menscykel, graviditet, postpartum, klimakteriet och stress.

Den 13 maj inleds satsningen som har fått sitt namn efter längden på en genomsnittlig menscykel.

Under 28 dagar kommer Yogobe använda sin plattform och digitala kanaler för att sprida kunskap och verktyg för att navigera och må bättre under olika livsfaser i en kvinnas liv. Dessutom ingår en fördjupning kring stress, något som alltför många kvinnor kämpar med i sin vardag.

28 dagar kvinnohälsa – en fokuserad satsning för ökad kunskap kring cyklisk hälsa– Det behövs en ökad förståelse och kunskap om kvinnors cykliska hälsa. Hur exempelvis hur klimakteriet påverkar kvinnors mående saknas ofta både på företag, inom vården och i samhället i stort. Utvecklingen går för långsamt! Med 28 dagar kvinnohälsa vill vi både lyfta problematiken, bidra med kunskap och ge verktyg som kvinnor själva kan använda för att må bättre under de olika faserna i livet, säger Anna Reynold, en av Yogobes två grundare.

Teman under 28 dagar kvinnohälsa

Menscykeln, graviditet och postpartum
Menscykeln är en betydande del av en kvinnas liv och vardag och kan, med sitt komplexa samspel mellan olika hormoner, påverka en kvinnas mående såväl fysiskt som psykiskt. Graviditet och tiden efter, postpartum, är omvälvande på flera plan. Här bidrar Yogobe med information och verktyg, samt övningar och klasser om vad man kan göra själv för att må bättre under de olika delarna genom den fertila fasen av livet. Dessutom kommer Katarina Woxnerud och Mary-Lou Richards från Hela Kvinnans Klinik hålla en gratis onlineföreläsning om bäckenbotten och inkontinens.

Klimakteriet
Klimakteriet är en naturlig del av en kvinnas cykliska liv, men är ofta en oförberedd och undangömd upplevelse och utmaning som kvinnan förväntas hantera med lätthet – både fysiskt och psykiskt. Samtidigt visar en klimakterierapport* från 2024 att nästan 8 av 10 kvinnor upplever ett försämrat psykiskt mående under klimakteriet. Både förklimakteriet och klimakteriet bjuder på hormonella förändringar och symtom, och är för de allra flesta en omvälvande och verkligen en utmanande tid, men som kan underlättas med kunskap, rätt verktyg och stöd. Läkaren Natalie Helm från HerCare kommer hålla en gratis onlineföreläsning om hormoner i förklimakteriet via Yogobe.

Stress, utmattning och oro
Antalet sjukskrivningar på grund av stress har ökat lavinartat under 2000-talet och nästan 80 procent av de som sjukskrivs för stress är kvinnor, enligt Försäkringskassan. Varför drabbas kvinnor i så mycket större utsträckning av stress? Och hur kan man stötta sig själv genom stressiga perioder i livet och bygga upp sin motståndskraft mot stress? Dessa frågeställningar utgår vi från och bidrar med konkreta övningar för att hantera stress i vardagen. För den som behöver finns också ett stressprogram framtaget tillsammans med leg. psykolog Mona Drar.

Självmedkänsla
28 dagar kvinnohälsa avrundas med temat självmedkänsla – ett verktyg för att skapa positiv förändring i sitt eget liv, här och nu, och stötta sig själv var man än befinner sig i för livsfas. Studier visar att man genom att stärka sin självmedkänsla bättre kan hantera stress, ångest och oro, minska risken för utmattning och depression, få ökad acceptans för sig själv och andra, samt uppleva ökat välbefinnande i livet. Yogobes experter leg. Psykolog Mona Drar och compassion-läraren Jovanna Stolt bidrar med kunskap och övningar.

Rätt form av fysisk aktivitet kan förebygga och minska symtom
Efter över 10 år som aktör inom hälsobranschen har Yogobe varit i kontakt med alltför många kvinnor som lider av stress och andra kvinnorelaterade sjukdomar och problem. Många upplever att deras problematik inte tas på allvar på arbetsplatsen eller inom vården. Samtidigt finns det evidens att rätt form av fysisk aktivitet och återhämtning kan förebygga och minska symtom och förbättra välmåendet vid olika tillstånd kopplade till kvinnans livsfaser.

– Kvinnors hälsa och välmående är något vi alltid har i fokus på Yogobe. Vi har tillsammans med våra experter både kompetens och erfarenhet för att kunna bidra. Genom att göra kunskap, övningar och klasser tillgängliga digitalt hoppas vi kunna göra verklig skillnad för fler, även den som bor på en mindre ort, avslutar Anna Reynold.

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>