Capitainer och Life Genomics tecknar samarbetsavtal för implementering av diagnostik med egenprovtagning
Hem MEDICINTEKNIK Capitainer och Life Genomics tecknar samarbetsavtal för implementering av diagnostik med egenprovtagning

Capitainer och Life Genomics tecknar samarbetsavtal för implementering av diagnostik med egenprovtagning

Publicerat av: Redaktionen

Capitainer, ett ledande svenskt medtech-bolag som specialiserar sig på avancerade egenprovtagningslösningar, har ingått ett samarbetsavtal med Life Genomics AB.

Samarbetet gör Capitainers självprovtagningsteknik tillgänglig för nya målgrupper, förenklar tillgången till diagnostiska tester och gör det lättare för fler att enkelt genomföra tester hemifrån.

I samarbete med Capitainer kommer Life Genomics kunna bredda sitt utbud och erbjuda tester med provtagning i hemmet.

För Capitainer innebär detta strategiska samarbete ytterligare möjligheter att brett införa nya tjänster baserat på bolagets lösningar för egenprovtagning. Genom samarbetet med Life Genomics tar Capitainer ett viktigt steg för att bredda användningen av sina provtagningslösningar.

Det första av de nya tester som kommer kunna erbjudas fokuserar på hypotyreos, ett tillstånd som kännetecknas av en brist på sköldkörtelhormon och mäts med hjälp av markörerna TSH och fT4. Detta har potential att revolutionera diagnostiken för hypotyreos genom en enkel blodprovstagning. I stora delar av världen är hypotyreos lika vanligt som diabetes, men är ofta kraftigt underdiagnostiserat. Genom att tillämpa egenprovtagning kan Capitainer tillsammans med Life Genomics erbjuda förbättrad tillgång till diagnostik och därmed öka livskvaliteten för människor med sköldkörtelrelaterade hälsoproblem.

”Det är mycket positivt att ett svenskt laboratorium tar steg mot att erbjuda hemtestning med bibehållen analyskvalitet för individer som är i behov av att mäta TSH och fT4. Det öppnar upp för flera möjligheter att dels underlätta för den enskilda individen och att även hitta bra hållbara arbetssätt inom sjukvården”, säger Mathias Karlsson, chefsläkare på Capitainer.

Capitainer och Life Genomics tecknar samarbetsavtal för implementering av diagnostik med egenprovtagning

Life Genomics är ett privat Swedac-ackrediterat laboratorium baserat i Göteborg. Bolaget erbjuder genetiska tester till både sjukvården och allmänheten, och är det största privata NIPT-laboratoriet i Norden. NIPT-tester används för att identifiera kromosomavvikelser hos foster så tidigt som i graviditetsvecka 10. Bolaget erbjuder också tester för endometrios, något som drabbar 5–10% av alla kvinnor i fertil ålder.

”För Life Genomics är samarbetet med Capitainer en naturlig utveckling av vårt utbud, där vi ser att vi kan använda vår djupa kunskap och vårt väletablerade laboratorium till nya typer av tester. Det är en del av vår strategi att erbjuda högkvalitativa analyser med större tillgänglighet för allmänheten”, säger Göran Jacobsson, vd på Life Genomics.

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>