Accelerator hjälper startups inom Medtech
Hem AI Accelerator hjälper startups inom Medtech

Accelerator hjälper startups inom Medtech

Publicerat av: Redaktionen

Franska Dassault Systèmes tror att AI och teknik kan förbättra världen.

Nu satsar bolaget på startups genom sin accelerator 3dexperience labs där hälso- och sjukvården är ett fokusområde.

Via acceleratorn kan deltagande medtech-startups få hjälp av mentorer, branschfolk och kollegor samt få tillgång till programvara för 3D-ritning, simulering och tillverkning. 

Dassault Systèmes är på jakt att hjälpa innovativa startups inom den svenska medtech-branschen genom att erbjuda en arena där intressanta idéer kan konkretiseras. Anledningen till satsningen är helt enkelt att man är övertygad om att AI och teknik kan lösa flera av vårdens utmaningar. Genom dataanalys, forskning och modellering menar företaget att det går att påskynda genombrott och öka effektiviteten inom hälso- och sjukvårdsbranschen. Med hjälp av ai-assistenter som lär sig av användarna kan man enkelt även automatisera repetitiva uppgifter och därmed spara tid och pengar:

– AI kommer att hjälpa oss att utföra många arbetsuppgifter snabbare. Men jag tror även att AI kommer att hjälpa oss att förbättra livet för hela mänskligheten, berättade Bernard Charles, styrelseordförande på Dassault Systèmes, när han nyligen talade på företagets årliga evenemang 3DEXPERIENCE World 2024 i Dallas.

Hjälper medtech-företag att växa

Dassault Systèmes satsar på att stötta nya företag inom medtech genom sin startup-accelerator 3dexperience labs. Acceleratorn erbjuder deltagande startups ett community av mentorer, branschfolk och kollegor. Labbmiljöerna levererar värdefull feedback och information tillbaka till Dassault om företagets mjukvara, samtidigt som man stöttar företag som vill växa.

Ett svenskt företag som medverkar i startup-acceleratorn är Flexpenser. De har uppfunnit en teknologi som hjälper att stoppa spill och kontaminering av produkter i flytande form inom en rad industrier, bland annat läkemedel, genom att noggrant dosera vätskor. Genom en enkelriktad ventil utan rörliga delar möjliggör man en exakt vätskeleverans på nano-, mikro- och makronivå, vilket minskar behovet av konserveringsmedel och spill:

– Det årliga globala avfallet av flytande produkter överstiger 700 miljoner ton. Biologiskt avfall står för en betydande och eventuellt farlig del av detta. Medicinska och diagnostiska instrument kan göras mer kompakta, prisvärda och avfallsfria med hjälp av Flexpensers system för förvaring och exakt frigöring, förklarar Kewmars Kazemzadeh, vd på Flexpenser.

Accelerator hjälper startups inom Medtech

Som ett exempel på hur Flexpenser blivit hjälpa att 3dexperience labs berättar Kewmars Kazemadeh om stödet som ges:

– Dassault Systèmes ger oss fri tillgång till deras programvara för 3D-ritning, simulering och tillverkning. Det gör det möjligt för oss som nystartat företag att expandera utan att belastas för hårt ekonomiskt.

En intressant fråga är hur man mäter framgång hos nystartade företag efter att de varit del av en startup-accelerator. Svaret är att det ofta är helt individuellt och beror på det enskilda företaget.

– Vi är fortfarande i startup-fasen och självklart finns det fortfarande mycket jobb att göra. Jag vill dock poängtera att det stöd som Dassault Systèmes marknadsföringsteam gett oss i kombination med det tekniska stödet, är ovärderligt för oss. Det hjälper oss att hitta nya internationella partners och att lösa tekniska utmaningar, avslutar Kewmars Kazemzadeh.

Detta är 3dexperience labs

3dexperience labs är ett innovationsekosystem där nystartade företag kan förverkliga sina idéer. Dassault Systèmes erbjuder startup-företaget den teknik som krävs och stöd från ekosystemet för att hjälpa till att förverkliga projektet. 3dexperience labs finns på följande platser globalt:

I Frankrike: Velizy-laboratoriet inrättades i november 2015 vid Dassault Systèmes huvudkontor där 4000 anställda är placerade på detta campus.

I USA: Boston-laboratoriet inrättades i maj 2017 i samarbete med MIT:s Center of Bits and Atoms och Fab Foundation, och anslöt till det distribuerade nätverket med över 1000 aktiva Fab Labs över hela världen.

I Indien: Pune-laboratoriet inrättades i september 2018. Labbet är baserat i Dassault Systèmes FoU-lokaler i Hinjewadi, Pune och har som mål att påskynda och stödja ekosystemet för startup-företag för nya produktinnovationer.

I München: München-laboratoriet inrättades i september 2022. Det ligger vid 3dexcite-kontoren där kreativiteten står i centrum för utrymmet med målet att påskynda disruptiva startups, utbyte mellan industri och samhälle, och där man jobbar med att utforska nya sätt att arbeta och starta nya idéer tillsammans.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>