Actsport ska förbättra unga idrottares mentala hälsa
Hem HÄLSAPSYKISK OHÄLSA Actsport ska förbättra unga idrottares mentala hälsa

Actsport ska förbättra unga idrottares mentala hälsa

Publicerat av: Redaktionen

Hur bemöts problematiken med psykisk ohälsa som prestationskrav och stress inom ungdomsidrotten?

Inom vissa klubbar inte alls – inom andra kan hjälpen bestå av engagerade ledare eller genom stöd av idrottspsykologer.

Mikael Nilsson hör till den sistnämnda. Med en egen bakgrund som elitsatsande idrottare inom bland annat längdskidåkning och som idrottspsykolog har Mikael stött på problematiken med lovande unga idrottare som avslutar sina satsningar. Det här vill han motverka med sin app Actsport.

Inom ungdomsidrotten är det vanligt att satsande idrottare sätter en stor press på sig själva och har svårigheter med att hantera motgångar.

– Ofta går det bra på träningar men på matcher eller tävlingar så underpresterar man för att man inte kan hantera pressen, berättar Mikael. När man ställer för höga krav på sig själv blir idrotten ofta tråkig och jobbig – glädjen försvinner och till slut så slutar man. Det är ingen ny problematik men det finns idag två samtida motsatta rörelser att hantera den. Den ena har man tidig specialisering att göra. Det finns mer pengar inom idrotten än tidigare och det satsas på unga idrottare på att annat sätt, det kan vara personliga tränare etc. Den andra rörelsen är den motsatta och kommer från förbund och från rikshåll; där vill man förebygga tidig specialisering och toppning.

Mikael är väl insatt i problematiken. Som ung satsande idrottare satte han själv för stor press på sig själv och mådde stundtals dåligt. Han utbildade sig till idrottspsykolog för att hjälpa andra när han insåg vilken enorm effekt som psykologi kan ha på utövande idrottare. Han har arbetat som idrottspsykolog åt ungdomslandslag i fotboll och vann under sin aktiva idrottskarriär USM-guld i skidskytte. Idag är han tjänstledig från psykiatrin på deltid för att satsa på den app han utvecklat. Målet med Actsport är att förbättra folkhälsan och få fler ungdomar att stanna inom idrotten. Förhoppningen är att Actsport ska användas av idrottsföreningar på samma sätt som vanliga administrationsverktyg görs idag. Actsport erbjuder idrottspsykologisk rådgivning, utbildning och coaching för idrottare, tränare och ledare. Snarlika verktyg finns på marknaden idag men det unika med Actsport är att användarna får unika svar på de mätningar och skattningar som görs i appen i form av aktivitetsförslag som sedan följs upp.

– Appen fungerar som ett stöd för ledare att arbeta med när det gäller utveckling av idrottare – inte bara fysiskt utan framförallt med saker som rör hälsa och trivsel. Appen ska inte användas som lösningen på ett problem och sedan sakna relevans utan kontinuerligt användas för att jobba med frågorna. Detta före, under och efter som problem uppstår – den ska alltså såväl förebygga som hantera och bygga upp. Appen låter idrottare skatta nöjdhet inom olika områden så att deras ledare kan få en inblick i hur de olika idrottarna mår. Sedan svarar appen på självskattningarna och kommer med förslag på åtgärder och aktiviteter som idrottarna kan nyttja för att utveckla sin mentala hälsa. Idrottaren påminns och får stöd i vad den ska fokusera på just nu för att må bättre och utvecklas idrottsmässigt.

Vilka utmaningar står Actsport inför just nu?

– Just nu handlar det om att använda de kontakter jag har för att utveckla teamet. Sedan behöver vi undersöka olika affärsmodeller tillsammans med potentiella kunder.

När kommer en första version av appen finnas ute på marknaden?

– Jag hoppas under 2024 – sedan vet jag att det kan ta längre tid.

Actsport ska förbättra unga idrottares mentala hälsa

Mikael Nilsson är legitimerad psykolog och gick utbildningen med inriktning mot idrott vid Umeå universitet. Vid sidan av Actsport arbetar Mikael vid vuxenpsykiatrin i Bollnäs.

Vad har du för förväntningar på Movexum och ditt deltagande i inkubatorprogrammet?

– Att ni ställer rätt och utmanande frågor. Jag tycker IRL-verktyget som ni jobbar med är riktigt kraftfullt och bra. Jag ser fram emot någon som motiverar och följer upp mitt arbete – det kan vara tungt att jobba själv med saker. Någon som sätter deadlines och hjälper mig att formulera mål.

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>