Akiram Therapeutics ingår avtal med ledande universitetssjukhus om tillverkning av AKIR001 för cancerterapi
Hem NYHETERCANCERVÅRD Akiram Therapeutics ingår avtal med ledande universitetssjukhus om tillverkning av AKIR001 för cancerterapi

Akiram Therapeutics ingår avtal med ledande universitetssjukhus om tillverkning av AKIR001 för cancerterapi

Publicerat av: Redaktionen

Det svenska bioteknikföretaget Akiram Therapeutics, specialiserat på molekylär strålbehandling, har ingått ett avtal med ett ledande svenskt universitetssjukhus.

Avtalet gäller tillverkning av 177Lu-AKIR001, ett radioläkemedel avsett för behandling av patienter med solida tumörer.

Akiram Therapeutics ingår avtal med ledande universitetssjukhus om tillverkning av AKIR001 för cancerterapiAvtalet är ett viktigt steg mot bolagets kliniska fas 1-studie som planeras inledas under 2024.

Akiram Therapeutics har utvecklat en ny typ av molekylär strålbehandling, 177Lu-AKIR001. Läkemedlet har potential att bli en så kallade first-in-class-behandling för flera typer av cancer, däribland anaplastisk och jodrefraktär sköldkörtelcancer, skivepitelcancer i huvud och hals samt icke-småcellig lungcancer. Läkemedlet består av en målsökande molekyl, till vilken terapeutisk radioaktivitet är kopplad för att verka på tumörceller.

Genom avtalet inleds ett samarbete mellan Akiram Therapeutics och en av Sveriges ledande medicinska institutioner, Karolinska Universitetssjukhuset (KS). KS kommer att förse Akiram med tjänster som rör cGMP-produktionen (current Good Manufacturing Practice) av radioläkemedlet 177Lu-AKIR001 och andra relaterade tjänster. Vidare kommer KS att ansvara för radiomärkningen av produkten och säkerställa att den är redo för användning i behandlingen av cancerpatienter i en kommande studie.

”Med detta avtal och GMP-produktionen av vår läkemedelskandidat på plats, har vi allt som behövs för att ansöka om en första klinisk studie under 2024. Vi är mycket glada och starkt motiverade att driva detta viktiga projekt framåt i nära samarbete med våra kliniska kollegor på Karolinska Universitetssjukhuset”, säger Marika Nestor, vd och medgrundare av Akiram Therapeutics.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>