CES-arrangören CTA om trenderna Sveriges framkant inom IT och hälsa
Hem AI CES-arrangören CTA om trenderna Sveriges framkant inom IT och hälsa

CES-arrangören CTA om trenderna Sveriges framkant inom IT och hälsa

Publicerat av: Redaktionen

Generativ AI kommer att bli lika stort som internet självt.

Det tror Gary Shapiro, vd för CTA, kända för att arrangera den stora CES-mässan i Las Vegas varje år.

Han ser hur tekniken snabbt omvandlar arbetslivet – och han menar att Sverige ligger i framkant, säger han i en intervju med IT-Kanalen.

Consumer Technology Association, CTA, är världens största icke-vinstdrivande organisation inom teknik, tillika organisatör av en av de viktigaste mässorna, CES i Las Vegas.

CES-arrangören CTA om trenderna Sveriges framkant inom IT och hälsa

Gary Shapiro, vd för CTA och Kinsey Fabrizio, president under ett Stockholmsbesök

IT-Kanalen träffade Gary Shapiro, vd för CTA och Kinsey Fabrizio, president under ett Stockholmsbesök för att diskutera tekniktrender, nästa års CES och – naturligtvis – tekniken som är på allas läppar just nu, artificiell intelligens.

Gary Shapiro berättar att företaget genomfört en undersökning om AI-användande i Sverige.

Denna visar bland annat över hälften av svenskarna, närmare bestämt 52 procent, redan använder minst ett AI-verktyg på jobbet, och nästan en tredjedel använder ChatGPT specifikt i sitt arbete.

Där konstateras också att framtiden för AI i arbetslivet ser ljus ut, med 77 procent av Gen Z (alltså den första generation som växte upp med digital teknik) som förväntar sig att använda generativ AI professionellt inom de kommande fem åren, jämfört med 62 procent av den totala befolkningen.

CES-arrangören CTA om trenderna Sveriges framkant inom IT och hälsa

Gary Shapiro, vd för CTA

Gary Shapiro säger till IT-Kanalen att han är imponerad över hur entusiastiska svenskarna är för generativ AI och att tekniken används professionellt i så stor utsträckning.

– Den visar att Sverige ligger långt fram i innovation. Nu är det första landet vi genomför den här undersökningen i, men jag har svårt att tro att särskilt många länder kommer att ligga längre fram.

– Det går också att konstatera att yngre är mer positiva till utvecklingen, även om alla är förhållandevis positiva, och att många vill se att myndigheterna involverar sig i utvecklingen och slår fast vad som är okej och vad som inte är det.

Undersökningen, som gjordes bland 450 vuxna svenskar visar vidare att svenska konsumenter förväntar sig att AI kommer att ha störst positiv påverkan inom teknik (48 procent), kundtjänst (36 procent) och utbildning (35 procent).

Gary Shapiro, som är en tung röst inom den internationella IT- och techbranschen, säger att han själv tror att generativ AI kommer att bli lika viktigt som internet självt.

– Om man ser på arbetslivet så är drivkraften för generativ AI produktivitetsökningarna. Nu har till exempel världen lidit av inflation och räntehöjningar. På lång sikt tror jag att AI kommer att göra skillnad här. Om du kan göra mer och producera bättre med samma antal anställda, så kommer det att bli ett sätt att bekämpa inflation.

Gary Shapiro och Kinsey Fabrizio berättar vidare att AI-trenden naturligtvis sätter en stor prägel den stora CES-mässan som varje år går av stapeln i januari i Las Vegas.

– Under förra årets mässa kunde vi se hur stora framsteg som gjorts inom områden som hälso- och sjukvård och digitala tvillingar, säger Kinsey Fabrizio. Det fanns exempel på hur företag använder teknik för att hjälpa människor med hjärtsjukdomar, och för att få fram mediciner och vaccin.

– Men även konsumentupplevelsen effektiviseras. Om du har en personlig assistent i fickan så gör det din vardag enklare, oavsett om det handlar om att hitta rätt, om att söka eller lösa andra sorters problem.

CES-arrangören CTA om trenderna Sveriges framkant inom IT och hälsa

Kinsey Fabrizio, president under ett Stockholmsbesök

Kinsey Fabrizio tillägger att hon är övertygad om att AI kommer att sätta ännu större prägel på nästa års mässa, med ännu mer utvecklade lösningar inom branscher som hälso- och sjukvård, detaljhandel och konsument.

– Vi kommer att ha en hel area som är dedikerad till AI-lösningar och robotics, och där man i demo-miljö kommer att kunna se hur kraftfull tekniken är och vilken påverkan den kommer att ha på både företag och konsumenter.

Finns det då några andra heta trender, förutom AI, som kommer att avspeglas under CES 2025?

– Gaming är hett, säger Kinsey Fabrizio. Det har varit stort under många år, vi har flera spelutvecklare på plats, och det kommer fortsätta vara en viktig trend. Mobilitet och transport är andra starka trender. Vi brukar prata om att vi täcker land, luft och hav, så du kommer att få se eldrivna och autonoma fordon. Du kommer att se säkerhetsteknik kopplad till detta. Vi hade allt ifrån intressant marinteknik till flygande bilar på CES förra året och det förväntar vi oss att se i år också.

 

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>