Personer med dålig tandhälsa har en högre risk för att drabbas av hjärt-kärlsjukdom jämfört med personer med en god tandhälsa, visar en ny studie vid Lunds universitet med anslag från Hjärt-Lungfonden.
Forskarna anser att en ökad risk för hjärt-kärlsjukdom kan upptäckas redan hos tandläkaren.
– Våra resultat visar att personer med självrapporterad dålig tandhälsa har en högre tioårig risk för att drabbas av hjärt-kärlsjukdom jämfört med de som rapporterar god tandhälsa, enligt vedertagna skattningsformulär, säger Kristina Sundquist, professor och verksamhetschef vid Centrum för primärvårdsforskning i Malmö.
Resultaten tydliggör att dålig tandhälsa och hjärt-kärlsjukdom delar samma riskfaktorer.
– Ett samarbete mellan tandvård och primärvård kan öka möjligheterna för att upptäcka personer i riskzonen för att drabbas av hjärt-kärlsjukdom. Tandläkaren kan bli den som först upptäcker en risk för hjärt-kärlsjukdom hos en patient, säger Kristina Sundquist.

Kristina Sundquist, professor och verksamhetschef vid Centrum för primärvårdsforskning i Malmö.
Studien omfattade 9 499 personer i åldern 40 och 50 år i södra Sverige. Syftet var att undersöka samband mellan självrapporterad tandhälsa och hjärt-kärlrisk enligt vedertagna skattningsformulär som beräknar sannolikheten för hjärtinfarkt eller stroke inom tio år.
Studien visar att personer med dålig tandhälsa hade fler ohälsosamma levnadsvanor, som låg fysisk aktivitet, dålig kost och oftare var rökare.
De hade även högre nivåer av blodfettsrubbningar och högt blodtryck, vilket är kända riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom. Gruppen hade i större utsträckning sämre socioekonomiska förhållanden, vilket också kan påverka både tandhälsa och hjärthälsa negativt.
– Om en ökad risk för hjärt-kärlsjukdom kan upptäckas redan hos tandläkaren ökar möjligheterna att förebygga hjärtinfarkt och stroke. Nu behövs mer forskning för att vidare undersöka sambandet mellan tandhälsa och hjärt-kärlsjukdom, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.
Centrum för primärvårdsforskning har nyligen påbörjat ett samarbete med forskare från Folktandvården Skåne för att undersöka samarbetsformer för effektiv prevention av hjärt-kärlsjukdomar.
Hjärt-Lungfonden samlar in pengar till utvald hjärt-lungforskning och arbetar för ökad kunskap om forskningens betydelse, för att ge fler ett längre och friskare liv. Hjärt-Lungfonden bildades 1904 i kampen mot tuberkulos (tbc) och idag är vår vision en värld fri från hjärt-lungsjukdom. Verksamheten är helt beroende av gåvor från privatpersoner och företag. Stöd forskningen på pg 90 91 92-7 eller Swisha valfri gåva till 90 91 927. www.hjart-lungfonden.se