Digital ögontrötthet ökar i skärmarnas era
Hem HÄLSA Digital ögontrötthet ökar i skärmarnas era

Digital ögontrötthet ökar i skärmarnas era

Publicerat av: Redaktionen

Hur vi läser har genomgått förändringar, men våra ögon har inte förändrats.

Skärmläsning ställer vår syn inför nya utmaningar och ”digital ögontrötthet” blir allt vanligare, berättar Synologens expert.

Mobiltelefoner, datorer och surfplattor är konstanta följeslagare i våra moderna liv.

På arbetsplatsen spenderar vi timmar framför datorer och när det är dags att gå till sängs väljer många att koppla av med mobilen i sin hand. Den ständiga exponeringen för digitala skärmar kan ge upphov till Computer Vision Syndrome, även känt som digital ögontrötthet.

Digital ögontrötthet ökar i skärmarnas eraSymptom som torra ögon, suddig syn och huvudvärk är bara några av de besvär som kan uppstå till följd av skärmexponeringen.

– Våra ögon utsätts för en stor påfrestning då vi sitter statiskt mycket framför någon typ av skärm. Det är därför viktigt att vara medveten om hur skärmtid påverkar ögonen och vad man själv kan göra för att minska risken att drabbas av digital ögontrötthet, säger Sara Wittskog, Kliniskt ansvarig på Synologen.

Fem tips för att minska risken för digital ögontrötthet:

Rätt avstånd

Sitt på ett ergonomiskt korrekt avstånd från skärmen. En tumregel är skärmens storlek x 1,3. Ha ögonen i höjd med ovankanten av skärmen och luta den, så att den är vinkelrät mot ansiktet.

Ta pauser och titta bort

Det är viktigt att ge ögonen en paus emellanåt. Följ 20-20-20-regeln – var 20:e minut, titta på något 20 meter bort i minst 20 sekunder för att minska trötthet och ögonstress.

Anpassa skärmbelysningen

En enkel åtgärd, men något som många glömmer bort är att minska ljusstyrkan på din dator och mobil. Detta kommer göra det betydligt behagligare för ögonen. För kvällen och natten, ha på ”night shift”. Det ger skärmen ett gulare ljus, som hjälper kroppen att ställa om för sömn.

Undvik bländning

Placera skärmen så att den inte reflekterar direkt solljus eller andra ljuskällor. Använd gardiner eller någon annan form av avskärmning för att minimera reflektioner och bländning. Taklampor med indirekt ljus är att föredra.

Blåljusfilter

Det finns ytbehandlingar för glasögon som filtrerar bort delar av det blå ljuset. I dagens moderna skärmar är det blå ljuset överrepresenterat och kan upplevas ansträngande för ögonen. Genom att välja ett blåljusfilter på sina arbetsglasögon kan man reducera den intensiteten och öka komforten vid skärmarbete. Upplevelsen är högst individuell.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>