Digitalisering - Hur modern teknik kan förbättra äldrevård och hjälpa personer med funktionsvariationer
Hem NYHETERE-HÄLSA Digitalisering – Hur modern teknik kan förbättra äldrevård och hjälpa personer med funktionsvariationer

Digitalisering – Hur modern teknik kan förbättra äldrevård och hjälpa personer med funktionsvariationer

Publicerat av: Redaktionen

Modern teknik spelar en stor roll i vårt samhälle.

TCS arbetar med företag, forskningsinstitut och organisationer världen över för att ta fram lösningar som gör positiv inverkan på våra liv.

I månadens ”Utblick: Digitalisering” tittar vi närmare på två olika projekt som berör äldrevård och att underlätta för tågresenärer med funktionsvariation.
App från TCS underlättar för tågresenärer med funktionsvariation

TCS har i samarbete med det statliga belgiska järnvägsbolaget NMBS-SNCB utvecklat appen SNCB Assist för att göra tågresor mer tillgänglighetsanpassade för resenärer med olika typer av funktionsvariationer.

Digitalisering - Hur modern teknik kan förbättra äldrevård och hjälpa personer med funktionsvariationerUnder de senaste fem åren har TCS varit en strategisk partner gällande IT-drift och utveckling av digitala lösningar för NMBS-SNCB. Järnvägsbolaget fyller en viktig funktion för över 750 000 dagliga resenärer och har med TCS som partner för digitala lösningar kunnat förbättra tillgängligheten för resenärer med till exempel nedsatt rörlighet eller andra funktionsvariationer.

Bakgrund:

NMBS-SNCB får årligen in ungefär 60 000 förfrågningar från resenärer som behöver stöd när de vill resa med tåg. Tidigare hanterades alla förfrågningar om tillgänglighetsanpassad assistans via telefon och behövde anmälas flera dagar i förväg. I appen SNCB Assist, som TCS tagit fram, kan personer med nedsatt rörlighet i stället boka hjälp inför tågresor direkt i telefonen. Appen visar bland annat stationer där hjälp finns tillgänglig, och registrerar dessutom när eller var hjälpen behövs. Resenärer kan också ange vilken vagn de kommer att befinna sig i, och personer med fysiska utmaningar som är mindre synliga kan lägga till en kommentar om hur de ska kännas igen av en NMBS-SNCB-anställd för att få hjälp.

– Vi insåg att det fanns behov av att utveckla en app som skulle göra resor enklare för personer med begränsad rörlighet. Vårt mål är att säkerställa att alla som vill resa med våra tåg ska kunna göra det, säger Pierre André Rulmont, CIO på NMBS-SNCB.

Appen har utvecklats i samarbete med ett flertal organisationer, där framför allt personer med nedsatt rörlighet och andra typer av funktionsvariationer har kunnat ge inspel kring appens funktioner. Detta har varit avgörande för att förstå slutanvändarnas behov och avgöra vilka funktioner som skulle ingå. Resultatet blev en app för alla, oavsett om man har nedsatt rörlighet eller en synnedsättning.

Irländskt pilotprojekt för bättre äldrevård

TCS Pace och den irländska vårdgivaren Health Services Executive (HSE) har tillsammans genomfört ett program för att utvärdera lösningar för bättre äldreomsorg. Programmet, som gick under namnet Healthy Ageing For A New Digital Society, hade fokus på traditionella omsorgsscenarion där privata aktörer, vård och social omsorg samt den allmännyttiga sektorn, såsom el och energi ingick.

En grupp privata vårdhem under ledning av ett lokalt kommunfullmäktige valdes ut för pilotprojektet som pågick i 95 dagar. Projektet omfattade två hushåll, där familjemedlemmar (snarare än betalda vårdgivare) var de primära mottagarna av notiser. Många aspekter av lösningen sågs över och lokaliserades för att passa de äldres, familjemedlemmarnas och vårdgivarnas behov och preferenser i ett regionalt sammanhang.

Pilotprojektet omfattade två delar:
  • Intressenterna, som huvudsakligen är familjemedlemmar som arbetar tillsammans med ledamöter i kommunfullmäktige som är direkt engagerade i de äldre som bor på vårdhemmet.
  • Partners och leverantörer, vilket omfattar de organisationer som arbetar tillsammans för att leverera lösningen till deltagarna i pilotprojektet. Utöver vårdgivaren inkluderar detta ett större kommunfullmäktige, ett universitet som den akademiska forskningspartnern, en telekompartner som erbjöd sina tjänster pro bono, en dansk tillverkare av kroppsnära teknik såväl som en lokal irländsk elleverantör.

TCS Paces konceptstudie rullades ut för att via notiser meddela om de äldres dagliga rörelsemönster med hjälp av uppkopplad smart teknik. Dessa notiser skickades till familjemedlemmar som enkelt kunde hålla koll på deras släktingars hälsostatus. Detta genom att tekniken spårar släktingarnas rörelsemönster i realtid och larmar i händelse av nödsituationer.

Framgången med pilotprogrammet har hjälpt till att skapa ett effektivt vårdekosystem med potential att leverera personlig och integrerad vård för äldre vuxna. Detta ramverk kan användas och anpassas i andra vårdsituationer för att engagera formella och informella vårdgivare, öka produktiviteten, optimera resurser och i slutändan höja kvaliteten på vårdtjänster och resultat för alla.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>