Menskoppen – en av de viktigaste innovationerna för kvinnors intimhälsa
Hem LIVSSTIL Menskoppen är en av de viktigaste innovationerna för kvinnors intimhälsa

Menskoppen är en av de viktigaste innovationerna för kvinnors intimhälsa

Publicerat av: Redaktionen

För många uppfattas menskoppen som ett relativt nytt mensskydd, men faktum är att menskoppen uppfanns under samma årtionde som engångstampongen.

Med anledning av Världshälsodagen vill det svenskgrundade intimhälsoföretaget Intimina lyfta menskoppen – en av de viktigaste innovationerna för kvinnors intimhälsa genom tiderna.

Menskoppens historia
1800-talet – prototyper

Redan i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet patenterades flera menskoppsliknande mensskydd i bland annat USA. Vissa innovatörer använde påsar tänkta att fånga upp mensvätskan medan andra tillverkade metallmuggar. Ingen av dessa innovationer slog igenom, främst på grund av att de var både otympliga och obekväma.

1930-talet – Leona Chalmers patent

1937 patenterade den amerikanska skådespelerskan Leona Chalmers det som anses vara den första kommersiellt tillgängliga menskoppen gjord av gummi. Till skillnad från föregångarna som hölls på plats av diverse remmar, hölls Leona Chalmers menskopp på plats av bäckenbottenmusklerna, precis som dagens menskoppar. Trots detta blev hennes menskopp ingen direkt försäljningsuccé. Detta berodde dels på bristen på gummi i samband med andra världskrigets utbrott, men också på grund av marknadsföringsmässiga utmaningar. På 30-talet var inte bara en kvinnas sexualitet tabu, utan även mens, så att använda ord som vagina och menstruation i reklamsammanhang var helt otänkbart.

2000-talet – medicinskt silikon

Under det nya millenniet utvecklades ett nytt antibakteriellt och hypoallergent material – medicinskt silikon. Medicinskt silikon har kommit att bli ett standardmaterial för menskoppar då materialet är mjukt och följsamt, tål höga temperaturer (så att det kan steriliseras i kokande vatten). Medicinskt silikon gör dagens menskoppar hygieniska, enkla att sätta in och bekväma att bära.

2014 – menskoppen blir mainstream

2012 lanserade det svenskgrundade intimhälsoföretaget Intimina Lily Cup, sin första menskopp i mjukt, medicinskt silikon. Två år senare lanserade man ytterligare en menskopp, Lily Cup Compact – den första hopfällbara menskoppen som kan förvaras i ett platt litet fodral. Kombinationen av ökad medvetenhet kring de ekonomiska och miljömässiga effekterna av engångsmensskydd och den smidiga designen har gjort att fler kvinnor fått upp ögonen för menskoppen som ett alternativ till bindor och tamponger.

Menskoppen – en av de viktigaste innovationerna för kvinnors intimhälsa2018 – den första menskoppen anpassad för penetrerande sex

Trots att vi kommit en bit in på 2000-talet avstår fortfarande många kvinnor från att ha sex under mensen. Den främsta orsaken är att det känns ofräscht eller äckligt, vilket grundar sig i de tabun och stigman som finns om mens*. Menskoppen Ziggy Cup som lanserades 2018 kom att bli den första återanvändningsbara menskoppen som kan bäras även under penetrerande samlag. Ziggy Cup förändrade spelreglerna för menssex, som helt plötsligt inte behövde vara kladdigt.

– Vi har utvecklat produkter med målet att på ett eller annat sätt förbättra kvinnors intimhälsa sedan 2009, bland annat menskoppar. Idag har vi flera olika varianter av menskoppar för att täcka kvinnors olika behov, allt från mindre menskoppar som passar nybörjare till menskoppar anpassade för rikligare blödningar. Vi jobbar ständigt med produktutveckling och ser fram emot att kunna erbjuda nya innovationer som kan förbättra kvinnors intimhälsa ytterligare, från första mensen till klimakteriet, säger Jenny Peura, marknads- och kommunikationschef på Intimina Sverige.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>