Fyra av tio med funktionsnedsättning känner oro inför tandläkarbesöket
Hem UNDERSÖKNING Fyra av tio med funktionsnedsättning känner oro inför tandläkarbesöket

Fyra av tio med funktionsnedsättning känner oro inför tandläkarbesöket

Publicerat av: Redaktionen

Siffror visar att fyra av tio svenskar med en synlig eller osynlig funktionsnedsättning* känner oro inför tandläkarbesöket och endast en av tio upplever att de får stödet de behöver.

För en mer inkluderande och tillgänglig munvård lanserar nu Oral-B och iADH ett program för att öka kunskapen hos landets tandläkarmottagningar.

Utöver detta presenteras nya prototyper som ska göra tandborstningen enklare för personer med nedsatt motorik.

Sedan 2022 har Oral-B i partnerskap med International Association of Disability and Oral Health (iADH) arbetat för att sprida information och kunskap om de utmaningar som personer med funktionsnedsättning står inför. Bland svenskar med olika typer av funktionsnedsättningar uppger 62 procent att de har svårt att ta hand om sin munhälsa, vilket kan bidra till tandrelaterade problem som karies, tandskador och tandlossning. Utöver problematiken med att upprätthålla en god munhälsa, känner många oro inför tandläkarbesöket och exempelvis kan personer med autism känna en ökad ångest och oro då den okända miljön avviker från den vardagliga rutinen.

Fyra av tio med funktionsnedsättning känner oro inför tandläkarbesöket

Nu introduceras Disability Champions Award Programme, ett initiativ som vänder sig till tandläkare och tandläkarmottagningar för att säkerställa att de kan erbjuda en mer positiv upplevelse för personer med funktionsnedsättning. Tandläkarmottagningar som genomför en onlineutbildning och uppfyller olika tillgänglighetskrav blir utnämnda till Disability Champions. Utmärkelsen syftar till att underlätta för personer med funktionsnedsättning och deras vårdgivare att hitta särskilt anpassade tandläkarmottagningar nära dem, för att de ska känna sig trygga och uppmuntrade till att besöka tandläkaren.

Oral-B arbetar även med ett forskningsprojekt som fokuserar på att utveckla produkter specifikt anpassade för olika behov. Nyligen visades de första prototyperna upp – ett handtag att sätta på eltandborsten för att förenkla manövreringen och borstupplevelsen.

–  Några av de största utmaningarna som personer med nedsatt motorik står inför är att hålla och manövrera tandborsten säkert under borstningen, och att applicera tandkräm med en hand. Våra prototyper anses unika av forskningsdeltagarna eftersom de har ett halkfritt grepp, underlättar tryck på av/på-knappen och ser till att tandborsten ligger still så att tandkräm enkelt kan appliceras, säger Regina Rubio Odgers, R&D Oral Care på Oral-B.

  • Vi är bara i början av denna resa, så vi kommer att fortsätta att lära oss av våra konsumenter för att hjälpa till att göra deras munvårdsupplevelse mer positiv, tillgänglig och inkluderande, fortsätter Regina.

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>