Inspektionen för vård och omsorg (IVO) pekar på brister inom de kommunala vård- och omsorgsboendena.
Det gäller bland annat vård i livets slutskede och medarbetarnas kompetens och språkförmåga.
– Vi ser allvarligt på de brister som granskningen pekar på. Vi hade velat komma längre i de förändringar vi har gjort för att ge en god och säker vård för dem vi är till för, säger Katarina Meuller, avdelningschef för hälso- och sjukvård.
IVO gjorde en nationell granskning 2021 där samtliga kommuner fick kritik. Resultatet visade på brister i kompetens, läkemedelshantering, kontinuitet och dokumentation samt vård i livets slutskede.
Ungefär hälften av kommunerna fick fortsatt tillsyn eller behövde redovisa åtgärder igen. Göteborgs Stad var en av dem som inte redovisat tillräckliga åtgärder och fick därför nya inspektioner under vintern 2023 till våren 2024.
– Vi gör redan åtgärder för att öka den språkliga kompetensen tillsammans med medarbetarna. Den här granskningen är en bekräftelse på att en del åtgärder tar tid innan vi kan se effekten av dem, säger Inger Börmark som är tillförordnad avdelningschef för vård- och omsorgsboenden i Göteborgs Stad.
I granskningen framkommer också att de åtgärder som kommunen tagit till inte haft tillräcklig effekt.
– Vi behöver bli bättre på att följa upp och utvärdera de insatser vi gör. Nu kommer vi fortsätta arbetet och involvera medarbetarna i större utsträckning säger Katarina Meuller.
Göteborgs Stad får även kritik för bristande kompetens hos personalen. En välfärdsutmaning som all äldreomsorg i Sverige står inför. Eftersom andelen äldre blir allt större samtidigt som det inte finns tillräckligt med arbetskraft med rätt kompetens.
– Vi behöver hitta lösningar på nationell nivå för den kompetensbrist vi ser fortsätta inom vård och omsorg. Och den utmaningen kan vi inte lösa själva här i Göteborg, säger Inger Börmark.