De unga idag anses ofta tillhöra en generation som är hopplös, lat, egoistisk och beroende av sina mobiltelefoner.
Den danske filosofiedoktorn Christian Hjortkjaer menar istället att Generation Z är en ytterst seriös generation, så plikttrogna att de blir sjuka.
Istället för krav, ställs de inför ouppnåeliga ideal som medför orimliga förväntningar.
Nu släpper han Otillräcklig, en högst aktuell debattbok om det psykologiska klimat och den tidsanda som råder idag – som gör att den unga generationen drabbas av psykisk ohälsa.
– Andra kan få klaga på hur bedrövlig ungdomen av idag är. Jag beklagar att de pressas så hårt, tvingas till att försöka leva upp till ouppnåeliga ideal. Det är ungdomarna som får leva med konsekvenserna av de samhällsstrukturer som tidigare generationer byggt upp. Därför är den här boken först och främst en samtidsanalys och en anklagelse riktad mot en viss bestämd tendens i vårt samhälle. Frågorna som jag försöker att besvara är följande: Varför är det just känslorna av otillräcklighet som dominerar i vår tid? Varför känner många idag sig ”fel” även om de försöker att göra allting rätt?, säger Christian Hjortkjaer.
Christian Hjortkjaer menar att vi har gått från en “förbudskultur” till en “påbudskultur”, från regler till ideal som är omöjliga att uppnå. Överallt möter de unga uppmaningar, krav och påbud: “Shine like a star!” och “Upgrade your life”. På kläder, i mobilen och i reklamen. Många känner sig misslyckade och fel fastän de hela tiden försöker göra allting rätt. Och framför allt känner de sig otillräckliga. För om det går att göra något bättre är bra inte bra nog.
I Otillräcklig undersöker författaren varifrån otillräcklighetskänslorna kommer. Vad de har för bakgrund, vad de har för symtom, hur de skiljer sig från exempelvis skuldkänslor, vilka konsekvenser de kan få och vad man kan göra åt dem. Och inte minst: vad det är för samhälle som bidrar till att framkalla dem.
Hur ofta säger vi inte till våra ungdomar: Gör det du känner för. Det är inget erbjudande, det är en order. Du har en etisk förpliktelse att ta reda på vad du innerst inne har lust med. För vi vuxna är livrädda att framstå som auktoritära moraltanter. Resultatet blir att man felaktigt får de unga att tro att de äger en total frihet när det i själva verket är så att kraven ständigt har vuxit. Du kan göra precis vad du vill – så länge du känner för det som du vill. Annars ska du låta bli. Och på det viset har man gjort de unga ansvariga för sitt eget öde till hundra procent. Om du väljer fel så har du bara dig själv att skylla.
– ur boken.
Christian Hjortkjaer är filosofie doktor vid Sören Kierkegaards Forskningscenter. Han är en uppskattad föreläsare och undervisar på Silkeborgs Högskola. Han har skrivit flera böcker i skärningsfältet mellan filosofi, psykologi och teologi.
”Varför mår våra unga så dåligt, trots att de har mer frihet och större möjligheter än tidigare generationer? Hjortkjaer ger oss i sin bok Otillräcklig skarpsynta förklaringar till varför samtidens ideal blir till krav och påbud, som leder till känslor av otillräcklighet och hopplöshet inför vuxenlivets utmaningar. Det är en bok full av hopp och uppmuntran till både unga läsare och till dem som möter unga människor i sin vardag.”
– Helen Västberg, legitimerad psykoterapeut och författare till bland annat Fräls oss från ondo.
Den här boken är mycket angelägen därför att den stärker unga som plågas av otillräcklighetskänslor. Hjortkjærs budskap till de unga är att det inte är deras fel om de upplever sig otillräckliga. Känslan kommer av samhällets alla påbud och krav. Och eftersom de inte är ensamma om dessa känslor finns det hopp.
– Svend Brinkmann, psykologiprofessor.
Otillräcklig släpps den 9 april.