Svenska Suturion tar in 24 miljoner inför lansering
Hem TEKNIKSÄKERHET Svenska Suturion tar in 24 miljoner inför lansering

Svenska Suturion tar in 24 miljoner inför lansering

Publicerat av: Redaktionen

Det Lundabaserade medtech-bolaget Suturion har tagit fram ett medicinskt instrument som ska minska komplikationer och öka säkerheten för patienter vid öppna bukoperationer.

Bolaget växer snabbt och gör sig nu redo för internationell lansering genom att fylla kassan med 24 miljoner kronor i en ny investeringsrunda.

Suturion vill lösa en global utmaning inom vården; vid öppna bukoperationer drabbas idag 1 av 3 patienter av smärtsamma komplikationer som ofta kräver nya operationer.

Svenska Suturion tar in 24 miljoner inför lansering

Årligen genomförs cirka 30 miljoner öppna bukoperationer globalt. Det innovativa instrumentet Suture-TOOL kan liknas vid en avancerad symaskin och är framtaget för att sy igen buken med högre kvalitet – och därmed öka patientsäkerheten.

Bolaget grundades av kirurgen Gabriel Börner för sex år sedan och gör sig nu redo för lansering på flera nyckelmarknader. Flera nya investerare inom medtech-sektorn deltog i rundan, bland annat Scale Up Life Science Invest och Impilo Partners, tillsammans med existerande investerare. Detta är bolagets tredje investeringsrunda.

– Vilket härligt sätt att inleda det nya året på! Vi är tacksamma och glada över detta stora förtroende som visar hur mycket våra investerare tror på Suturions potential. Det här skapar bästa möjliga förutsättningar för vår kommande lansering och tillför även värdefull erfarenhet. Det är ett viktigt steg på vägen mot målet att hjälpa så många patienter som möjligt, såväl i Sverige som globalt, säger Paan Hermansson, vd på Suturion.

Suturion befinner sig i slutfasen av en omfattande klinisk studie vid Helsingborgs lasarett. Resultaten förväntas visa att Suture-TOOL gör det möjligt för kirurger att försluta bukväggen betydligt snabbare och med högre kvalitet, jämfört med dagens praxis att sy igen för hand. Att sy för hand är både tidskrävande och tekniskt krävande för kirurgen – idag drabbas var tredje patient av komplikationer så som sårinfektioner, bråckbildning och sårruptur. Två vanligt förekommande typer av operationer som Suturion fokuserar på är öppen bukkirurgi i samband med canceroperationer samt kejsarsnitt.

Bolaget planerar att lansera i USA inom sex månader, och blev nyligen antagna till det prestigefyllda Safer Technologies Program (STeP) vid USA:s livsmedels- och läkemedelsmyndighet FDA, vilket innebär en påskyndad process mot ett FDA-godkännande. Steg två blir lansering i Mellanöstern och Europa innan året är slut.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>