Snabbare beslut om trygghetslarm med en automatiserad beslutsfunktion
Hem NYHETERE-HÄLSA Snabbare beslut om trygghetslarm med en automatiserad beslutsfunktion

Snabbare beslut om trygghetslarm med en automatiserad beslutsfunktion

Publicerat av: Redaktionen

Hemvårdsnämnden kommer från och med i dag delegera beslut om trygghetslarm till en automatiserad beslutsfunktion, knappt två år efter att Riksdagen öppnade upp denna möjlighet för kommuner och regioner.

– Halmstad har varit drivande i frågan om automatiserad beslutsfunktion.

Att vi nu börjar med trygghetslarmen är ett viktigt första steg mot en moderniserad äldreomsorg som sätter invånaren och tillgängligheten i fokus, säger Ewa Sjögren (M), ordförande i hemvårdsnämnden.

Automatiserade beslut skapar nya förutsättningar för snabbare beslut, snabbare återkoppling och på sikt frigör det även tid för medarbetare. Digitaliseringen ersätter inte möjligheten för invånare att ansöka om trygghetslarm både muntligt och skriftligt. I stället blir det utveckling av e-tjänsten som är i gång dygnet runt.

– Hemvårdsnämnden börjar med automatiserade beslut där det får störst effekt. När vi använder oss av digitaliseringens möjligheter frigör vi resurser till andra ärenden, säger Gun-Britt Löfdahl (S), förste vice ordförande i hemvårdsnämnden.

–Det är en jättebra pilot att börja med trygghetslarmen. Vi ser att användningen av e-tjänster kommer öka och det är ett första steg som säkert kan appliceras på fler områden framöver, säger Lars-Roland Svensson (C), andre vice ordförande i hemvårdsnämnden.

Trygghetslarm är den vanligaste insatsen

Snabbare beslut om trygghetslarm med en automatiserad beslutsfunktionI Halmstads kommun har de flesta som är 75 år eller äldre rätt till trygghetslarm och oftast behövs ingen behovsprövning. Trygghetslarmet är den vanligaste insatsen inom hemvårdsförvaltningen, men också i Sverige*.

– I dag har vi drygt 2 500 kunder med trygghetslarm och vi hoppas att detta blir en service som kommer uppskattas av invånaren. Med en beslutsfunktion som är i tjänst dygnet runt får den som ansöker om trygghetslarm sitt beslut snabbare, säger Kerstin Walmerud, avdelningschef för avdelningen för bistånd och avgifter.

Bakgrund

För snart två år sedan, den 19 maj 2022, beslutade Riksdagen om ändringar i Kommunallagen som innebär att kommuner och regioner kan delegera beslut till automatisk beslutsfunktion på samma sätt som nämnder kan delegera beslut till tjänstepersoner. Bara fem dagar senare var Hemvårdsnämnden bland de första på bollen att påbörja arbetet.

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>