Döden är ett ämne som många har svårt att närma sig. Samtidigt kan samtal och tankar om döden göra en stor skillnad och till och med få oss att må bättre.
Med initiativet Dödsotyst vill Fonus nu därför underlätta för fler svenskar att börja prata om döden.
Det är naturligt att känna ett motstånd mot att ta upp ämnen som kan kännas obekväma eller svåra, inte minst när det gäller frågor om döden. Men ibland kan det vara just de samtalen som gör stor skillnad – både för oss själva, våra närstående och samhället i stort. I vissa fall kan till och med samtal och reflektioner kring döden göra att vi upplever högre grad av mening med livet, det visar forskning av Laura King vid University of Missouri.
– Kings studie visar att människor som reflekterar över döden utvecklar djupare relationer och upplever livet som mer meningsfullt. Insikten om livets förgänglighet får helt enkelt individen att prioritera det som verkligen betyder något – som sina nära och kära. Men att veta hur man ska börja prata om döden är inte alltid lätt. Ett första steg kan vara att prata om minnen och värderingar – vad som varit viktigt i livet och vilka minnen man vill lämna efter sig. När samtalet känns tryggare kan man gå vidare till mer praktiska frågor, som vilken musik man vill ha på sin begravning eller vilka traditioner man vill bevara, säger David Waskuri, psykolog på Sveapsykologerna.
En undersökning från Novus, genomförd på uppdrag av Fonus, visar att nästan varannan svensk (45 procent) tycker att vi i samhället borde prata mer om livets slut, och 55 procent tycker det är svårt att veta vad de ska säga eller hur de ska bet sig runt någon som sörjer en avliden. För att underlätta samtal har Fonus tagit fram en guide som under 66 dagar hjälper folk att närma sig ämnet döden. Tipsen sträcker sig från att släktforska till att titta på filmer som berör ämnet döden.
– Vi begravningsentreprenörer har länge sett att det finns en vilja i Sverige att prata mer om döden. I västvärlden försöker vi ofta dölja döden så mycket som möjligt, medan i många andra kulturer är döden en självklar del av livet som både hedras och firas. Ett exempel är Mexikos ”Día de los Muertos”, där man minns sina nära och kära med färgglada dräkter, parader och festmåltider. Med våra 66 tips hoppas vi göra det lite lättare för svenskar att lyfta frågor kring livets slut och göra det lättare att prata om det. Talet 66 har valts eftersom det sägs att det är så många dagar det tar att skapa en ny vana. Vår förhoppning är att guiden ska göra döden till en mer naturlig del av livet, säger Conny Sohlberg, begravningsentreprenör på Fonus.
5 tips för att börja prata om döden
Fundera på hur du vill begravas
I dagsläget är reglerna ganska hårda kring hur man får och inte får begravas. Men det kanske är annorlunda den dagen just du dör. Om du fick drömma helt fritt, hur skulle du vilja gå till den sista vilan?
Prata om döden i bilen
Har du bil, eller kan du låna en bil av någon? Att prata om viktiga saker när man åker bil fungerar bra för många, rörelsen framåt upplevs av flera som något som skapar ett lugn. Studier visar också att kombinationen av att köra bil och att samtala gör det enklare att tänka. Det kan vara ett bra sätt att komma igång med tankar och samtal om döden.
Be AI göra poesi av dina rädslor för döden
Om det känns svårt att själv sätta ord på sina tankar och rädslor inför döden kan AI hjälpa till. Avsätt några minuter åt att lista dina rädslor och be sedan AI skriva en dikt om det.
“Ta snacket” med föräldrarna
Att prata om döden med sina föräldrar kan kännas svårt, men för många är det faktiskt något som gör att relationen blir närmare. Börja försiktigt – kanske under en promenad eller vid en lugn fikastund.
Anordna en middag med temat döden
Laga något gott och bjud hem dina vänner på en middag med ett annorlunda tema. Om det känns svårt att komma framåt i samtalet finns många konkreta frågor att prata kring i Vita Arkivet. Att diskutera döden i grupp kan göra samtalet lättare och skapa en intressant och tankeväckande kväll.
Besök fonus.se/dödsotyst för att ta del av alla 66 tips.
Om undersökningen
Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av Fonus. Syftet med undersökningen är att ta reda på målgruppens tankar om ämnet döden. Undersökningen genomfördes via webb-intervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade Sverigepanel. Totalt gjordes 4741 intervjuer mellan 30 juni och 20 juli 2023.
Fonus ekonomisk förening erbjuder prisvärda och kvalitativa tjänster inom begravning och juridik. Fonus är Sveriges enda rikstäckande och mest anlitade begravningsbyrå, medan Familjens Jurist är Sveriges största plattform för juridisk rådgivning till privatpersoner. Inom Fonus ekonomisk förening finns även andra välkända varumärken som Vita Arkivet, Fondkistan, Bouppteckna.se och Farväl.se. Det gemensamma målet är att göra människors vardag tryggare och att vara ett stöd i beslut som rör livets stora frågor. Föreningen omsätter totalt 1,4 miljarder kronor och har 950 anställda på 300 kontor. Föreningen ägs kooperativt av cirka 1 125 organisationer runt om i Sverige. All vinst återinvesteras i företaget för att göra verksamheten ännu bättre för kunder, medarbetare och samhället i stort.