VR-besök i nytt vårdboende i Härnösand – innan det är byggt
Hem HÄLSAPSYKISK OHÄLSA Ny vårdboende Kornsvedjan i Härnösand

Ny vårdboende Kornsvedjan i Härnösand

Publicerat av: Redaktionen

Hösten 2023 ska det nya vårdboendet Kornsvedjan i Härnösand invigas.

Men redan nu har några anställda med hjälp av VR-studion på Technichus Science Center tittat runt i hela boendet.

Det är första gången som ett bygge lyfts in i en VR-miljö på det här viset.

− Det var häftigt. Jag har sett ritningarna tidigare, men det är en helt annan känsla att gå runt så här. Man får andra perspektiv och förstår mer på riktigt hur det blir. Det är en supergrej att kunna göra så här, säger Bibi-Ann Berggren som ska jobba som sjuksköterska på det nya boendet.

Kornsvedjan är ett särskilt boende med inriktning mot socialpsykiatri. Det kommer att ha 23 lägenheter i tre olika avdelningar och blir ett toppmodernt boende som är specialanpassat för de behov som målgruppen har. Boendet har ett avskilt läge, i en lugn och störningsfri miljö, med utsikt över Ångermanälvens utlopp.

− Den fysiska miljön är oerhört viktig i en sådan här verksamhet. Många av dem som ska bo här är känsliga för till exempel färger, storlek på utrymmen och över huvud taget hur boendet är utformat. Här ser allt verkligen jättebra ut, säger Eva Forslöf, verksamhetschef för Funktionsstöd, LSS och Socialpsykiatri.

Personal inom funktionsstöd har fått bidra under resans gång med synpunkter och önskemål. Det har hittills skett på traditionellt vis, via ritningar och skisser.

Men nu, med den nya VR-tekniklösningen som konsultfirman Tyréns har tagit fram i samarbete med VR-studion på Technichus, kan man med hjälp av gåplatta och VR-glasögon gå runt inne i byggnaden och uppleva allt tredimensionellt.

− Det ger enorma fördelar i processen med ett bygge. Nästa gång ska vi absolut använda VR-tekniken så tidigt som möjligt för att få ännu bättre input från personal och andra. Och det kan lika gärna gälla en skola, en förskola eller något annat, säger Eric Liljeström, enhetschef för lokalförsörjningsenheten.

VR-tekniken kan användas som hjälpmedel för fler än personalen. Till exempel kan det finnas brukare som behöver förberedas i detalj för att klara den förändring som flytten innebär. Då har VR-studion mobil utrustning som kan tas med hem till brukaren, som i god tid får vänja sig vid den nya miljön.

VR-besök i nytt vårdboende i Härnösand – innan det är byggt

Sjuksköterskan Bibi-Ann Berggren gör ett virtuellt besök på sin nya arbetsplats.

Sedan tidigare används VR-studion för fortbildning när det gäller till exempel bemötande och konflikthantering, något som kan bli aktuellt även för den personalstyrka som ska jobba på Kornsvedjan.

− Vi fyller på med allt fler scenarier och situationer, säger David Gisselman, utvecklingsledare på Technichus.

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>