Sverige – landet där det ges flest elchocker i världen
Hem HÄLSAPSYKISK OHÄLSA Sverige var landet där det ges flest elchocker i världen

Sverige var landet där det ges flest elchocker i världen

Publicerat av: Redaktionen

Sverige utför mest elchocker per capita – i världen.

Evidensen är svag.

Biverkningar spelas ner av professionen.

Är man kritisk mot utvecklingen utmålas man som kunskapsfientlig, antipsykiatrisk, scientolog eller SD:are!

Linda Boströms Knausgårds ”Oktoberbarn” publicerades 2019. Den beskriver hur författaren som tvångsintagen på en psykiatrisk mottagning blir utsatt för elchocker mot sin vilja. Jag läser en recension där recensenten anser att det är för smärtsamt att läsa vidare och Martina Montelius skriver att ”tanken att med våld fråntas sina minnen, det vill säga sig själv, är fullständigt outhärdlig. Lägg sedan till auktoriteter som hävdar att det de gör gör de för hennes eget bästa och du är i helvetet, “men konkluderar moloket att” den här boken kommer inte att förändra psykvårdens villkor. Jag vet inte om något eller någon kan det.”

Flest kvinnor får elchocker

Sverige är ett av de länder som utför flest elchocker i Europa. På Psykiatri Nordväst skriver man att den är särskilt effektiv av depression med psykotiska symtom, men kan hjälpa så många som 80% av de som lider av depressioner. 1177 lanserar metoden som säker, biverkningar har man lagt under ”upplevelse av behandlingen” ”till exempel att man har problem med minnet länge efteråt”: Socialstyrelsen rekommenderar detta som första alternativ inom slutenvården för svår depression samt vid flera andra tillstånd. I världens mest jämlika land är de som utsätts för denna behandling till största flertalet kvinnor över 60. Sverige utför även ”elbehandling” som det kallas av dagens psykiatriker, för att dölja en mörk historia från 1930-talet där elchocker användes för att göra svin lugna före slakt. När man kör 470-volt ström genom huvudet på en människa förstår vem som helst att det kan ha allvarliga effekter på hjärnan. Psykiatrikerna försöker övertala patienterna att ”det är som att starta om en dator”, vilket en erkänd psykiatriker hånler åt. ”Det är så långt ifrån vetenskap man kan komma”.

Man kan inte förklara hur elchocker fungerar – effekten är kortvarig

För problemet är att läkarna inte kan förklara hur det här fungerar och den sista riktiga placebokontrollerade studien gjordes 1985, enligt John Read, professor i klinisk psykologi vid University of East London. Den forskning som gjorts har jämfört olika sorters ECT och skillnaden mellan ECT och andra metoder. Varför har en gammal, ”väl beprövad” metod gjort en comeback, som just övergivits på grund av brist på evidens och där man är medveten om att minnesstörningarna kan bli allvarliga och permanenta? Läkarna säger att man ser en direkt effekt. Patienter reagerar olika, men en del känner sig gravt desorienterade och minns inte vem de är och vart de är eller upplever eufori. Patienter följs sällan upp under en längre tid och det finns ingen forskning som säger att effekten är bestående. De flesta verkar överens om att återfall sker hos 50% inom ett halvår, även om läkemedel används och ännu fler inom ett år. (Jelovac, Kolshuc och McLoughlin).

Sverige får kritik för att elchocker kan ges under tvångsvård

Europarådets kommitté mot tortyr kritiserade Sverige år 2009 och 2015 för att medgivande till ECT kan ske muntligt (i många andra länder sker det skriftligt) och om en patient ändrar sig kan det ändå ske med tvång. Uppdrag granskning gjorde ett uppmärksammat reportage 2009 som möjligtvis var anledningen till att vänstern gjorde en interpellation och ställde en rad kritiska frågor till dåvarande socialministern Göran Hägglund om patienternas rättssäkerhet, men det har uppenbarligen inte hänt något på det området. I stället har antal elchocker bara ökat. Om man i en diskussion ifrågasatt detta faktum blir man kallad scientolog eller SD-anhängare. Att scientologerna motsatt sig ECT är ingen nyhet, men vart kom SD-anklagelserna ifrån? Det visar sig att de senaste som lämnat in interpellationer mot ECT är SD, eller en före detta SD-politiker Margareta Larsson, som sedan lämnat partiet och blivit politisk vilde. Det må vara det enda vettiga jag sett en SD-anhängare skrivit och får till svar av den Socialdemokratiska socialministern Annika Strandhäll som motsägelsefullt hävdar ”Även om en person vårdas enligt lagen av psykiatrisk tvångsvård innebär det inte att all behandling ska eller bör ske under tvång. Vården bör så långt som möjligt eftersträva enskildes medgivande ECT är en behandling som ofta upplevs som mycket obehaglig för en enskilde” till att avsluta med att ”valet av insatser är en medicinsk bedömning och inte en politisk.”

Elchocker kan ge minnesstörningar – vilket förnekas av läkare

Hade vi litat på läkarna och deras ”gamla välbeprövade” metoder som de kallar ECT hade vi haft en samling tortyrmetoder och tvångssterilisering, som Sverige var ett av de sista länder som avskaffade. Minnesstörningar har psykiatrin gjort allt för att tysta ned och när jag pratar med en av Sveriges mest kända psykiatriker, jag låter honom vara anonym, säger han ”de säger att de får minnesstörningar ja”. Det är något som psykpatienter hittar på, antyder han och säger som många att det kan i vara del av en depression. Jag har inte läst någonstans, trots att jag följt forskning under många år, att en patient fått många års minnen utraderad av en depression. Det finns också ett faktum som helt utelämnas: även en svår depression går ofta över. En förlossningspsykos eller reaktiv psykos går vanligtvis över på en månad.

Elchocker marknadsförs som livräddande – men kan ha många komplikationer

Psykiatrikerna kallar denna metod för ”livräddande” och då tystnar alla, för inte vill man att människor ska dö. Att människor hittats döda i korridorerna (Agnetha Karlsson 63 till exempel som 2015 sökte hjälp efter sorg eller depression då hennes make dött och som dog av det epileptiska anfallet som skapats av ECT, där syrebrist i hjärnan skapade svåra hjärnskador som följd) nämner man inte, effekten på hjärtat utelämnas (1/50 drabbas av allvarliga skador på hjärtat och död enligt Psychiatric Times) och trauma-patienter som varit med om psykiskt och psykiskt våld upplever detta som ännu ett övergrepp och har tagit livet av sig. Det finns människor undviker att skriva in sig på en psykiatrisk klinik, eftersom de vet att även om de skriver in sig frivilligt kan läkarna ändra det till tvångsintagning och att de då inte har en chans att motsätta sig elchocker. Det talas i termer som att den här metoden skulle vara en enda som kan förhindra självmord. Psychiatric Times (Hancock, 2021) säger att det inte finns några sådana bevis och att ECT-patienter tog livet av sig i högre utsträckning.
En överläkare i psykiatri, som eftersom han är kritisk, väljer att vara anonym säger ”Jag tycker det är tragiskt att i många andra länder har en psykiatriker rätt att ta ställning mot ECT, men i Sverige är det nästan obligatoriskt att använda ECT-behandlingar. Vägrar han får han hård kritik av ledningen.” Att denna form av totalitär inställning är en politisk fråga är i många länder, liksom att de som får elchocker är 2/3 delar kvinnor. I England har det också visat sig att svarta är överrepresenterade och människor med asiatisk bakgrund.

Engelska politiker kräver mer forskning om elchocker – och ett tillfälligt stopp

Efter att ha letat på nätet i timmar efter någon form av utveckling googlar jag ECT för en sista gång och till min förvåning har en artikel i The Independent publicerats för en timme sedan. (MPs call for ban on electroconvulsive therapy for women in healthcare). En artikel där politiker i England från samtliga partier, från höger till vänster, kräver mer forskning om metoden och konstaterar att tills man får mer evidensbaserat material och utreder skadorna som metoden kan ge, vill man sätta stopp för den. Läkare och psykiatriker som är oroliga för patienters hälsa uttalar sig och de behöver inte använda sig av pseudonym, utan kan intervjuas med sina riktiga namn. De patienter som ger vittnesmål är själva läkare, kanske för att många läkare försvarat metoden med att de gärna skulle utsätta sig för den själva. En läkare berättar hur metoden 2004 förstört hennes liv totalt och hur hon inte kände igen släktingar eller kunde betala i en affär. Ingen hade berättat för henne att minnesstörningarna kunde vara irreversibla. Denna artikel har föregåtts av flera andra i The Independent och i en artikel publicerad 2020 sammanfattas en studie som gjorts av bland annat dr John Read, som undervisar inom klinisk psykologi vid University of East London, han beskriver att ”tidiga forskning som gjorts inom ECT ”av den lägsta kvalitet som jag sett under min 40-åriga karriär.

Varför har elchocker gjort en så extrem comeback i Sverige?

Frågan om varför metoden har gjort en comeback och ett så extremt sätt som i Sverige, där man utdelar utför fler elchocker än i Storbritannien, trots att landet har en befolkning på 67,33 miljoner krävs det djupare research för att svara på. Vissa säger att det är en ”quick fix” och en kostnadsfråga, även om man inte undersökt vilka effekter det har på hjärnan långsiktigt. Det finns patienter som vill ha ECT och anser sig hjälpta av det och då finns det ingen anledning till invändning. I det här landet finns det som sagt hur mycket propaganda för ECT som helst, så den här artikeln är tänkt som en motvikt till den. Däremot vet ingen innan vem som får irreversibla hjärnskador eller minimala och det är därför djupt oetiskt av läkarna att inte informera patienter om dessa fakta, av 1177 att ge information som inte stämmer och att utföra det tvång på patienter som starkt motsätter sig det.

Sverige – landet där det ges flest elchocker i världen

När man kör 470-volt ström genom huvudet på en människa förstår vem som helst att det kan ha allvarliga effekter på hjärnan. Foto: Winwick Hospital, Electroconvulsive therapy, 1957

Så för att ge hopp till Montelius: förändring är möjlig som den nuvarande debatten i England visar och att Irland och Island nyligen infört förbud mot ECT under tvång. Eftersom förändring pågår inom andra länder inom EU, kan det bara vara en tidsfråga innan man sätter hårdare press på Sverige att respektera mänskligheter rättigheter.

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>